Witam,
to mój pierwszy post więc chciałbym się przywitać
UWAGA!!! nie jestem elektronikiem - jak napisze coś nie tak nie bijcie.
A teraz do problemu.
Potrzebuje wykonać jak najprostszy układ zabezpieczający akumulator żelowy przed rozładowaniem poniżej 10,3V przyjmijmy 10V. Myślałem że wykona to przekaźnik z cewką 12V, po prostu spadnie napięcie i cewka to rozłączy ale rozładowałem akumulator poniżej 8V a cewka nadal była zwarta nie mam innego pomysłu. Nie chce kupować gotowych ponieważ koszt takiego to 20zł + wysyłka. A myślę że można to zrealizować za znacznie mniejsze pieniądze.
Jeśli macie jakieś pomysły bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięModuł zabezpieczający akumulator
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
W takim razie warto opracować projekt oparty na mikrokontrolerze np AVR- ATMEGA8, będzie to dawało możliwość dowolnego ustawienia progu napięcia zabezpieczenia, a dodatkowo można zaopatrzeć takie urządzenie w jakiś wyświetlacz lub diody monitujące o poziomie napięcia. Wiele gotowych projektów mierników napięcia znajduje się na stronach, można je bez problemu przerobić na własny użytek modyfikując program. Niestety gotowego projektu nie mam. Powodzenia w budowaniu...
chce żeby było to jak najprostsze. żeby nie obciążało akumulatora. żadne diody sygnalizacyjne nie są mi potrzebne, nie będę tego miał w pokoju żeby siedzieć przed tym i na to patrzeć. proste działanie spadek napięcia poniżej 10v i odcięcie akumulatora żeby się bardziej nie rozładował. na tym mi zależy.