Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

dwa liczniki odejmujące sie od siebie

Paweł G.
-
-
Kontaktowanie:
dwa liczniki odejmujące sie od siebie

Postautor: Paweł G. » 17 wrz 2008, o 22:04

chciałbym "zbudować" układ zliczający impulsy z bariery optycznej a właściwie dwa układy, z czego pierwszy liczyłby ilość przechodzących przez barierę elementów, drugi liczyłby ilość przechodzących przez inną barierą elamentów a na wyświetlaczu widziałbym ile pozostało pomiędzy barierami - niekoniecznie w czasie rzeczywistym, wystarczyłoby raz dziennie, żeby po naciśnieciu "przycisku" pojawiał się wynik na wyświetlaczu... inny pzycisk kasowałby licznik(i) do zera... przy czym chciałbym mieć możliwość "skalowani" serii - np 123 impulsy to 1 na wyświetlaczu...
Załączniki
liczniki.JPG
nie ma jak paint...
liczniki.JPG (13.63KiB)Przejrzano 10576 razy

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 18 wrz 2008, o 00:57

A że tak spytam... co Cie powstrzymuje?

Nie wiesz jak zrealizować barierę? Nie wiesz jaki uC dobrać, czy może chcesz to zrealizować w cyfrówce klasycznymi układami? Czy może nie wiesz jakiego języka programowania użyć?

Jaki jest problem? Czy w czym oczekujesz pomocy?

Paweł G.
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Paweł G. » 18 wrz 2008, o 19:29

co do "impulsowania" to nie robi mi różnicy, czy to będzie na kontaktronach, czy transoptorach czy czymkolwiek... to potrafię zrobić sam... problem dotyczy reszty - układy liczące impulsy występujące jako "kity" są, tylko nie sądzę, żeby dało się je połączyć ze sobą... no i liczą impulsy, a ja chciałbym, żeby "1" pojawiała się np. co 15 impulsów albo co 33... mogłoby to być programowane na zasadzie -> pierwszy impuls i wciskam przycisk, ostatni impuls i powtórne przyciśnięcie ustawiające liczbę impulsów w serii... pozdrawiam i czekam na podpowiedzi...

Paweł G.
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Paweł G. » 24 wrz 2008, o 21:41

:612:

marek1
-
-

Postautor: marek1 » 25 wrz 2008, o 07:40

Jeżeli ma to być urządzenie przemysłowe to najszybciej, najpewniej działające i pewnie najtaniej będzie zastosować jakieś małe PLC (sugerują S7-200 np. CPU222 z wyświetlaczem podłączonym przez RS485 - Modbus, lub jakiś JAZZ Unitronics'a).

Pozdrawiam
Marek

Awatar użytkownika
j_bravo
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: j_bravo » 25 wrz 2008, o 14:01

Albo jakiś prosty procesorek, wyświetlacz LCD .... 1-2 dni na naukę programowania i układ gotowy.

Paweł G.
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Paweł G. » 26 wrz 2008, o 13:11

mogę prosić o jaśniejsze podpowiedzi ?
nic nie zrozumiałem....

marek1
-
-

Postautor: marek1 » 26 wrz 2008, o 19:17

A tak dokładniej to czego nie zrozumiałeś?

Marek

Paweł G.
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Paweł G. » 29 wrz 2008, o 22:32

nie zrozumiałem tego :
S7-200 np. CPU222 z wyświetlaczem podłączonym przez RS485 - Modbus, lub jakiś JAZZ Unitronics'a

niestety elektroniką i lutownicą zajmowałem się lata temu... więc nie jestem "na czasie"... kiedyś były kity AVT i podobne... może jakiś zestaw a raczej dwa da się zaadoptować i po dodaniu trzeciego zestawu będzie to działać...
choć domyślam się, że w obecnych czasach łatwiej coś zaprogramować - jak się wie jak...

pozdrawiam umiejących...

trryt
-
-

Postautor: trryt » 30 wrz 2008, o 15:32

Simatic S7 to linia sterowników przemysłowych (PLC) Siemensa, czyli urządzeń wykorzystywanych do właśnie takich rzeczy jak Twój problem. Ten konkretnie podany to akurat niższy - prostszy model. Programuje się to w przyjaznym programie S7MicroWin. Jest kilka metod. Jedna (drabinkowa) przypomina łączenie obwodów elektrycznych, program się bardziej "rysuje", czy łączy z klocków niż pisze. Łatwo się tego nauczyć (w każdym razie takie miałem wrażenie jako student informatyki). Dokumentacja jest super. Sterownik nie ma wbudowanego wyświetlacza, więc trzeba go osobno kupić i podłączyć do sterownika. Konfiguruje się go w tym samym środowisku co sterownik (chociaż akurat z wyświetlaczami nie pracowałem), stan sterownika (Twojego licznika) można odczytać też np komputerze (przez który się go konfiguruje) lub poprzez inne urządzenie podłączone do portu szeregowego PLC (drukarka, modem, moduł GSM, itd).
Wszystko zależy od budżetu, PLC nie są bardzo tanie, chociaż 222 nie powinien być aż taki drogi, o tym JAZZie nie słyszałem.
A jest jeszcze LOGO! Siemensa, jeszcze prostszy sterownik, tym razem z wbudowanym wyświetlaczem.

marek1
-
-

Postautor: marek1 » 30 wrz 2008, o 17:39

Jazz to mały sterowniczek firmy Unitronics, sprzedaje go w Polsce firma Elmark, programowany podobnie jak S7-200 (ale tylko drabinką), tańszy (choćby dlatego że ma wbudowany wyświetlacz i klawiaturę - najtańszy kosztuje ok. 430 zł netto) i software jest za darmo.

Jeżeli chodzi o Logo to nie jestem pewien czy może dodawać albo odejmować (chyba że najnowsza wersja została o to rozbudowana).

Pozdrawiam
Marek

Paweł G.
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Paweł G. » 22 paź 2008, o 20:54

google'ałem "JAZZ Unitronics" "Simatic S7" "Elmark" i niestety nie znalazłem nic (albo znalazłem tylko nie zrozumiałem, że znalazłem), więc może ktoś bardziej kumaty wklei tu link'a do strony, na której jest do kupienie odpowiedni układ ??? byłoby miło... z góry dzięki...

Awatar użytkownika
almatea
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: almatea » 22 paź 2008, o 21:07

Proszę bardzo. Jako pierwsze wskakują w google, np:
Simex.
Dobierz sobie tylko odpowiedni model (w zależności od zasilania 230VAC lub 24VDC, "typu" wyjść - przekaźniki, tranzystory, ilości potrzebnych wejść i wyjść... etc etc). Wszystko w specyfikacjach technicznych. Do tego oczywiście programator. Proponuję pożyczyć albo zrobić samemu. (Firmowy jest bardzo drogi zakładając jednorazowe wykorzystanie).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
almatea
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: almatea » 22 paź 2008, o 21:14

Dodam jeszcze, że jedną z opcji wyświetlania aktualnego stanu, może być fajny programik działający na komputerze podłączonym do S7-200, dokonujący wizualizacji procesu.
Oczywiście przy wykorzystaniu serwera OPC :)
Program pisze się banalnie prosto :)

Pozdrawiam

Paweł G.
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Paweł G. » 22 paź 2008, o 21:46

na takiej stronie http://www.simex.pl/index.php?id=118&backPID=118 znalazłem liczniki SLIK-73 i SLIK-94... czy to czasem nie jest to co ja szukam ???

Paweł G.
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Paweł G. » 6 lis 2008, o 22:03

hej...czy ktoś kumaty może rzucić okiem, czy na linku post wcześniej jet to co szukam...czy się nie nada?

ar
-
-

Postautor: ar » 7 lis 2008, o 13:58

Witam
Propozycji na forum wiele, ale tak naprawdę to są to pomysły rzucane "w ciemno".
Sądząc z przebiegu dyskusji pytający jest dość "zielony w temacie" - bez obrazy. Dlatego może warto zwrócić uwagę że, przy wyborze/zaproponowaniu rozwiązania, trzeba znać odpowiedż na kilka pytań:
1. Czy jest to tylko pomysł na poznanie czegoś nowego, przez pytającego czy element systemu /linii produkcyjnej/. Może pracują tam już jakieś sterowniki.
2. Jakie są umiejętności pytającego.
3. W jakich warunkach ma urządzenie pracować
4. Jak istotnym czynnikiem jest koszt urządzenia.
i wiele innych.

I uwaga ogólna do części forumowiczów. Myślę że musimy nauczyć się dokładniej precyzować problemy,wtedy i odpowiedzi będą konkretniejsze. Piszę to na podstawie wieloletniego doświadczenia.
Pozdrawim

Paweł G.
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Paweł G. » 8 lis 2008, o 00:01

cena nie ma dużego znaczenia...chyba, że nie bedę mógł sie doliczyć zer w kwocie... urządzenie tak naprawdę ma liczyć ile elementów z taśmy nie dociera do punktu przeznaczenia (czyli znika po drodze)... mogę kontrolować ilość w dwóch miejscach więc stąd był pomysł na 2 liczniki odejmujące od siebie... a mam taż problem z "cieczami" w firmie i dlatego chciałbym mieć mozliwość skalowania np. w litrach (czujniki przepływu) i ta sama historia... ile cieczy znika w trakcie przetaczania...

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”