Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Długość impulsu podawanego na cewki silnika krokowego?

windman
-
-
Kontaktowanie:
Długość impulsu podawanego na cewki silnika krokowego?

Postautor: windman » 6 lip 2008, o 19:04

Jak powinna być długość impulsu?

Czy długościa impulsu możemy regulowac jakieś właściwości silnika?
Mam silni unipolarny:
Załączniki
silnik.jpg

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 6 lip 2008, o 23:18

Długość impulsu musi pokrywać się z czasem trzymania danego kroku. Inaczej mówiąc jeśli chodzi Ci jedynie o obrót, impuls może być krótki... jeśli ma być jeszcze utrzymanie pozycji... impuls musi trwać do chwili zmiany kroku (przejścia do następnego kroku), albo do momentu w którym utrzymanie pozycji przestaje być konieczne.

windman
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: windman » 6 lip 2008, o 23:30

Długość impulsu musi pokrywać się z czasem trzymania danego kroku. Inaczej mówiąc jeśli chodzi Ci jedynie o obrót, impuls może być krótki... jeśli ma być jeszcze utrzymanie pozycji... impuls musi trwać do chwili zmiany kroku (przejścia do następnego kroku), albo do momentu w którym utrzymanie pozycji przestaje być konieczne.
W zasadzie chodziło mi tylko o obrót... mniej więcej ile milisekund?

Nie wiedziałem, że można przytrzymywac dany krok nie ściągając napięcia z cewki, czy nie istnieje w takim przypadku ryzyko przegrzania cewki?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 7 lip 2008, o 12:52

Cóż... no risk, no fun (jak mawiają indianie).

A poważniej. O impulsach powinieneś chyba raczej mówić jeśli sterujesz zewnętrzny kontroler, w przypadku bezpośredniego sterowania silnika przeważnie utrzymuje się stan (zasilanie) cewek do momentu zmiany na kolejny. O ile nie przekraczasz parametrów, nic nie powinno się przegrzewać, jednak jak podaje producent np. moment zależy od konkretnego egzemplarza oraz warunków środowiskowych...

Jeśli chcesz jednak tylko obrócić... na wykresie widzimy (dla unipolarnych) od 100 do 800-1000 PPS, oraz co z tego wynika, im częstsze (a więc krótsze) impulsy tym mniejszy moment obrotowy... Wszystko tu zależy już od mechanicznej części Twojej konstrukcji.
I taka podpowiedź: jeśli silnikiem krokowym napędzasz np. ślimaka... to wiadomo że się on samoczynnie nie cofnie, więc podtrzymanie jest zbędne, jeśli jednak jakąś inną przekładnie, to przewiduj jednak utrzymanie momentu podtrzymującego. Ja sobie kiedyś zbudowałem na małym atmelku (2313) sterownik, w którym mogłem sterować również (dyskretnie) prądem podawanym na cewki, wówczas do kroku można było użyć większego prądu, na podtrzymanie mniejszego.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”