Dzień dobry. Jestem tutaj po raz pierwszy. Nadałem sobie login raczkujący, bo taki właśnie jestem w dziedzinie elektroniki
Potrzebuję zbudować wzmacniacz operacyjny wzmacniający 1mV podany na jego wejście do 10mV, czyli 10x.
Przeglądałem układy pracy wzmacniaczy. Będę używał pojedynczego napięcia 0-12V do zasilania wzmacniacza. Nie wiem teraz, czy wykorzystać układ z wejściem odwracającym, czy nieodwracającym. Ten pierwszy daje mi "-" na wyjściu w stosunku do wejścia. Ale jak to się będzie miało w przypadku, gdy wzmacniacz nie będzie zasilany napięciem symetrycznym? Na wyjściu będę miał zawsze 0?
Czy w tym przypadku zastosować układ z wejściem nieodwracającym? Jego wzmocnienie to 1+(R2/R1). Czyli mam rozumieć, że stosunek rezystancji R2/R1 ma dać mi 9, aby uzyskać 10-krotne wzmocnienie na wyjściu? (1+9) Np: R2=9k a R1=1k?
Pozdrawiam.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWzmacniacz operacyjny.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Darlington
- -
Jeżeli dasz na wejście odwracające to odwróci ci fazę o 180 stopni.Nie wiem teraz, czy wykorzystać układ z wejściem odwracającym, czy nieodwracającym. Ten pierwszy daje mi "-" na wyjściu w stosunku do wejścia. Ale jak to się będzie miało w przypadku, gdy wzmacniacz nie będzie zasilany napięciem symetrycznym? Na wyjściu będę miał zawsze 0?
Dokładnie.Czy w tym przypadku zastosować układ z wejściem nieodwracającym? Jego wzmocnienie to 1+(R2/R1). Czyli mam rozumieć, że stosunek rezystancji R2/R1 ma dać mi 9, aby uzyskać 10-krotne wzmocnienie na wyjściu? (1+9) Np: R2=9k a R1=1k?