Witam
Moim zadaniem jest zrobienie woltomierza TRUE RMS. Zastaniawiam się na jakim mikrokontrolerze to zrobić. Niestety jedynym z jakim miałem doczynienia to ST7 więc moje doświadczenie jest bardzo małe. Zastanawiałem się nad ARM7 ale chyba jego możliwości są zbyt wielkie żeby wykozystywać go do mojego urządzenia i chyba o wiele prostszym będzie zastosowanie AVR. Może mi ktoś pomóc w wyborze? Niestety nie wiem jakie przeszkody mnie napotkaja i który mikro będzie najlepszy do rozwiązania wszystkich problemów związanych z moim urządzeniem. Ważna jest też łatwość progrmowania. Jestem początkującym w tej dziedzinie.
Pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWoltomierz TRUE RMS
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Woltomierz na mikrokontrolerze?Przed kontrolerem trzeba zastosować przetwornik true RMS, np AD http://www.analog.com/en/subCat/0,2879, ... 5F,00.html
Resztę może zrobić kontroler z przetwornikiem AD.
Resztę może zrobić kontroler z przetwornikiem AD.
-
- -
Złozyłem układ już. Teraz jak już układ mam złożony to muszę zaprogramować ATMege32 w BASCOMie tak aby wyświetlała wartość napięcia na LCD. Na schemacie mam wejście woltomierza z zakresami oraz wyjście z przetwornika TRUE RMS AD736. Teraz chcę z tego wyjścia wejść na makietę ZL3AVR. Wejdę na wejście J4 -> wzmacniacz -> ADC ATMegi no i wyświetlanie na LCD. Niegdy nie programowałem jeszcze takich rzeczy. Co musze uwzględnić przy woltomierzu w programowaniu? Ktoś może ma pomysł na zaprogramowanie?
TUTAJ są wszystkie schematy mojego układu.
Pozdrawiam
TUTAJ są wszystkie schematy mojego układu.
Pozdrawiam