Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Zaliczenie

elektronikopo
-
-
Zaliczenie

Postautor: elektronikopo » 6 kwie 2008, o 11:43

Może ktoś mi pomóc w odpowiedzi na pytania , które będe miał na zaliczeniu poniżej je zamieszczam :

1. Schemat zasilacza NEPTUN 156 (trafo + prostownik + filtr_C)
2. Sposoby przestrajania radioodbiornika (istnieja 3)
3. Przestrojenie głowicy telewizora za pomocą generatora - schemat.
4. Ile uF to 1500nF ??
5. Schemat blokowy radioodbiornika.

Tutaj zamieszczam moje odpowiedzi na cześć pytań :

Ad1
Obrazek

Ad2 - zmiana pojemności kondensatora
- zmiana indukcyjności cewki
- zmiana diody pojemnosciowej

Ad 3 Tego nie wiem

Ad 4 1,5uF

Ad 5
Obrazek

Prosze o sprawdzenie mi pytania 1 , 2 , napisanie mi odpowiedzi do 3 bo nie wiem oraz prosze powiedzieć czy schemat radioodbiornika jest dobrze czy jest za szczegółowy jak tak prosze wrzucić na forum ogólny , które jest prawdziwy dla każdego radioodbiornika

Awatar użytkownika
Darlington
-
-

Postautor: Darlington » 6 kwie 2008, o 19:19

Jeżeli takie rzeczy masz na zaliczenie to chyba w tej szkole doktorat robisz :D
Twoje odpowiedzi wydają się dobre.

elektronikopo
-
-

Postautor: elektronikopo » 7 kwie 2008, o 23:04

Zamieszczam tutaj udoskonalone odpowiedzi na pytanai :

Ad1

Obrazek

Ad2 - porzez zmaine pojemności ( trymer)
- porzez zmainę indukcyjności
- porzez zmiene pojemnosci diody pojemnosciowej ( warikapy)

Ad3
Co do strojenia głowicy TV za pomocą generatora (a nie wobuloskopu, tj generatora połączonego z oscyloskopem) ani też nie dysponując oddzielnie tymi przyrządami, znam tylko uproszczony sposób procesu strojenia. Otóż generator powinien wytwarzać zespolony sygnał wizji zmodulowany obrazem kontrolnym, np. choćby kratą, a efekt strojenia powinniśmy obserwować na kineskopie. Stroimy na "oko" aby uzyskać jak najwyraźniejszy, pozbawiony odbić, załamań i utraty synchronizacji obraz. Robimy to dla min. 3 częstotliwości pasma TV (początek, koniec a nast. sprawdzamy dla f środkowej). Zasada ogólna: Na dole zakresu stroimy cewkami, na górze pojemnościami. Jeśli pytanie dotyczy strojenia głowicy jako podzespołu wydzielonego, to sprawa się komplikuje, bo nie wiemy, czym dysponuje "stroiciel" oprócz generatora ( a i czort wie, co potrafi ten generator:) Niemniej trzeba obserwować poziom (mierzyć) sygnału p.cz. na wyjściu głowicy i stroić na jego max. Jednak bez wobulatora nie uda nam się uzyskać (raczej zaobserwować) specyficznego siodełka na ch-terystyce przenoszenia, a to jest niezbędne dla uzyskania pełnego pasma.

Prosze narysować do tego schemat bo nie wiem jak jest zbudowana głowica telewizora nie miałem jeszcze z tego lekcji mam pytania z góry i chcem je fajnie opracować

Ad4 1,5uF

Ad5

Obrazek

Prosze o sprawdzenie i poprawienie w razie błędów pytań Szczególnie dotyczy się to pytania 3 bo nie rozumiem go i nie umiem narysować do niego schematu Pozdrawiam

000andrzej
-
-

Postautor: 000andrzej » 8 kwie 2008, o 20:08

:597: Coraz lepiej...

elektronikopo
-
-

Postautor: elektronikopo » 8 kwie 2008, o 22:21

Tutaj wrzucam schematy do zadania 1 i 5 :

Obrazek
Obrazek

Prosze o sprawdzenie i poprawienie ci w razie błędów tzn prosze wrzucić na forum poprawny schemat.

Może ktoś mi wyjaśnić zadanie 2 jak za pomocą zmiany pojemności , idukcyjności i diody mozna przestrajać radiooodbiornik. Prosze powiedzieć ktora pojemność zmieniamy i indukcyjnośc W filtrze LC połączonym do wzm p.cz????? A którą diode pojemnosciową zmienaimy? Znajdująca się w selektywnym obwodzie wejsciowym?

Prosze wyjasnić mi zadanie 3 bo nie rozumiem tego. Prosze krótko i prosto mi to wyjaśnić. Oraz narysować schemat ogolny głowicy telewizora i podłaczonego do niej generatora.

Prosze odpoiwedziec na to pytanie gdy by chodziło o głowicy UKF w radioodbiorniku bo wydaje mi się ze w pytaniu jest bład bo co do głowicy telewiozra mam wątpliwości. Prosze jeszcze narysowac do tego schemat

elektronikopo
-
-

Postautor: elektronikopo » 11 kwie 2008, o 21:55

Zamieszczam tutaj poprawiony schemat zasilacza do pytania 1 :

Obrazek

Ad 2 - odbicie lustrzane ( wpięcie sygnałem antenowym w emiter tranzystora T2 mieszaczem heterodyny)
- zmiana kondensatorów z wiekszych na mneijsze
- przy pomocy generatora fonii użytego z zewnatrz podpinając go do wyjścia antenowego generator jest zasilany napięciem 12V

Prosze o sprawdzenie mojej odpiwedzi na to pytanie i prosze bardziej szczegłowo wyjasnić mi te trzy metody W pytaniu słowo przestrajanie znaczy zmaina zakresu z 66,5 - 74Mhz na 87,5 - 108MHz W pytaniue 3 tez slowo przestroić znaczy co samo

A co do pytania 4 to nie znam na neigo odpoiwedzi wiem tylko , że chodzi podanie sposobu przestrojenia głowicy telewizora czy zmianie jej zakresu na inny za pomoca generatora z zewnątrz bodajże. Prosze wyjaśnić mi w jaki sposób się to robi i prosze wrzucić na forum prosty schemat połączenia głowicy telewizora z generatorem . Prosze wyszcególnić z jakiego wyjścia generatora idzie połacznie do jakiego elementy labo wejścia głowicy. Jak ktos może prosze wyszczególnić schemat ideowy głowicy albo chociaz bolokowy.

Co do pytania 4 nie mam żadnych problemów

A schemat do zadania 5 , które zmodyfikowałem bo nie każe radio posiada ARCZ i ARW.
Mam jeszcze pytanie głowica Am i FM maja identyczną budowę wenetrzną obei mają mieszacz i heterodyne oraz filtr LC????

Obrazek

Prosze o pomoc prosze poprawić schemat z zadania 1 w razie błedów oraz wyrzucić nei potrzebne elementy. Prosze sprawdzić czy dobrze napisałem odpowiedz do zadania oraz prosze bardziej szczególowo opisac te 3 sposoby. Prosze odpoiwedziec n apytanie 3 bo nie mam poęcia nakierowałem was o co chgodzi dokładnie w pytaniu oraz prosze wrzucić schemt . W zadaniu 5 prosze sprawdzić mój schemat .

Pozdrawiam Prosze o odpoiwedz

000andrzej
-
-

Postautor: 000andrzej » 11 kwie 2008, o 22:23

kolego elektronikopo - 5 postów i 5 różnych zeznań. Czy nie widzisz, że nikt tu się nie wypowiada na ten temat? Cóż to, sam ze sobą gadasz?

elektronikopo
-
-

Postautor: elektronikopo » 11 kwie 2008, o 23:20

Te co teraz dałem jest według mnie najlepsze prosze o sprawdzenie

Awatar użytkownika
Darlington
-
-

Postautor: Darlington » 12 kwie 2008, o 18:13

kolego elektronikopo - 5 postów i 5 różnych zeznań. Czy nie widzisz, że nikt tu się nie wypowiada na ten temat? Cóż to, sam ze sobą gadasz?
Może ma chłopak rozdwojenie jaźni?
Kto wie...

elektronikopo
-
-

Postautor: elektronikopo » 12 kwie 2008, o 20:57

Przeprszam za posty

Tu daje poprawki moim zdaniem są dobrze prosze o sprawdzenie :

Ad 1

Obrazek

Ad 3 Sposób polega na zastosowaniu generatora a dokładniej heterodyny pracujące jako heterodyna - miesacz . Po zmniejszeniu częstopliwości wejsciowej z czestopliwości heterodyny ( jako rożnice tych częstopliowści) otrzymujemy częstotliwość leżącą w paśmie odbieranym normalnie przez telewizor.

Antena wchodzi w blok mieszacza samodrgajacego (jednostopniowa heterodyna będąca jednocześnie mieszaczem sygnału antenowego i własnego) - heterodyna+mieszacz, fwy=fwe-fhet", z tego bloku sygnał fwy idzie na wejście głowicy (antenowe).
Fhet dobiera sie tak, aby fwy leżało w paśmie normalnie odbieranym przez głowicę.

Obrazek

Ad 4 1,5uF

Ad 5

Obrazek

Ad 2

zamiana pojemności kondensatorów z wiekszych na mniejsze
- odbicie lustrzane ( wpięcie się sygnałem antenowym w emiter tranzystora T2)
- stosując generatora fonii podłaczony do wyjścia antenowego

Prosze bardziej szczegłowo opisać mi każdy z tych 3 sposobów

Pozdrawiam

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”