Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięregulacja obrotów
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Powiedzcie mi jak to zrobić (czego użyć)?
Potrzebuje żeby silnikiem elektrycznym prądu stałego o mocy około 1.5 kw stosunkowo płynnie regulować obroty.
Potrzebuje żeby silnikiem elektrycznym prądu stałego o mocy około 1.5 kw stosunkowo płynnie regulować obroty.
Stosuje się do tego specjalne przekształtniki tyrystorowe np:
http://www.eurotherm.pl/napedydc/512c.htm
http://www.eurotherm.pl/napedydc/514c.htm
Wiele innych znajdziesz używając google.
Pozdrawiam
Marek
http://www.eurotherm.pl/napedydc/512c.htm
http://www.eurotherm.pl/napedydc/514c.htm
Wiele innych znajdziesz używając google.
Pozdrawiam
Marek
-
- -
-
- -
Witam! No wiem, co chce, ale każdy silnik prądu stałego pójdzie na prąd zmienny! W takich silnikach występuje prostowanie mechaniczne, dla tego obojętnie, z czym podejdziesz zawsze będzie działał!Ludzie!!! człowiek pisze o silniku DC a wy mu takie rzeczy że włos się jeży, niby jak ma się ten triak wyłączyć z tego sterowania fazowego?
Napisz na jakie napięcie to silnik to w zależności od potrzebnego prądu zastanowimy się nad sposobem regulacji obrotów
Pozdrawiam
A więc tak:
silnik najlepiej jak będzie chodził na prądzie z gniazdka 220V i jeszcze go nie mam i wiem tylko ze potrzebna mi moc około 2kw może być 1.5kw.
proszę więc o sugestie co do silnika także.
wiem ze można to zrobić bo widziałem to na warsztatach i silnik był sterowany jakimś dużym pokrętłem,coś jak potencjometr i nie zauważyłem tam żadnej elektroniki.
niestety nie mogę tego znowu obejrzeć.
silnik najlepiej jak będzie chodził na prądzie z gniazdka 220V i jeszcze go nie mam i wiem tylko ze potrzebna mi moc około 2kw może być 1.5kw.
wiem ze można to zrobić bo widziałem to na warsztatach i silnik był sterowany jakimś dużym pokrętłem,coś jak potencjometr i nie zauważyłem tam żadnej elektroniki.
dzieciaku, to duże pokrętło to przekładnia bezstopniowa,A więc tak:
co to ma wspólnego z elektroniką ??
a rozrzut zainteresowań to też masz niemały, najpierw na prąd stały, teraz z gniazdka, to może jeszcze rozważ silnik benzynowy ?? od motoroweru, linką dodając gazu będziesz zwiększał obroty
Moze rysunek wam ułatwi.
Przedstawia on projekt finalny ale na razie wystarczy mi sama regulacja obrotów bez połączenia z dzwignią.
A działa to tak ze ustalam obroty do wymaganych i wtedy dźwignia hydrauliczna zaczyna zmieniać położenie i powinna korygować obroty czyli ustalać z powrotem zadaną prędkość.
Ja jestem w posiadaniu takiego urządzenia ale pneumatycznego i jego zapotrzebowanie na powietrze jest ogromnie co zmusza mnie do szukania elektrycznego rozwiązania.
Proszę więc o podpowiedzi
Przedstawia on projekt finalny ale na razie wystarczy mi sama regulacja obrotów bez połączenia z dzwignią.
A działa to tak ze ustalam obroty do wymaganych i wtedy dźwignia hydrauliczna zaczyna zmieniać położenie i powinna korygować obroty czyli ustalać z powrotem zadaną prędkość.
Ja jestem w posiadaniu takiego urządzenia ale pneumatycznego i jego zapotrzebowanie na powietrze jest ogromnie co zmusza mnie do szukania elektrycznego rozwiązania.
Proszę więc o podpowiedzi
Czy dobrze rozumiem - w zależności od położenia dźwigni wyjściowej silnik powinien się kręcić z odpowiednią prędkością.
Jeżeli urządzenie ma dopiero powstać i nie masz jeszcze żadnych elementów to tak jak wspominaem przemyśl silnik asynchroniczny, trójfazowy + przemiennik - jeżeli możesz wydać trochę więcej na lepsze urządzenia ale za to droższe to sugeruję zarówno silnik jak i przemiennik firmy SEW (powinien wystarczyć najprostszy przemiennik Movitrac B).
Jeżeli ma być najtaniej to silnik np. Besel a przemiennik np. Hitach lub Telemecanique (jeżeli chodzi o przemiennik to różnica w cenie nie będzie znacząca).
Pozdrawiam
Marek
Jeżeli urządzenie ma dopiero powstać i nie masz jeszcze żadnych elementów to tak jak wspominaem przemyśl silnik asynchroniczny, trójfazowy + przemiennik - jeżeli możesz wydać trochę więcej na lepsze urządzenia ale za to droższe to sugeruję zarówno silnik jak i przemiennik firmy SEW (powinien wystarczyć najprostszy przemiennik Movitrac B).
Jeżeli ma być najtaniej to silnik np. Besel a przemiennik np. Hitach lub Telemecanique (jeżeli chodzi o przemiennik to różnica w cenie nie będzie znacząca).
Pozdrawiam
Marek
Oczywiście że do przemiennika częstotliwości można podłączyć potencjometr (jego wartość i sposób podłączenia jest dokładnie opisany w dokumentacji do każdego przemiennika).
Dokładniej wygląda to tak że przemiennik ma wejście analogowe (napięciowe (0-10V), niektóre mają konfigurowalne - napięciowe lub prądowe (0 lub 4 - 20mA)) a w parametrach przemiennika ustawia się jaka częstotliwość odpowiada dolnej i górnej granicy sygnału analogowego.
Polecam dokumantację do przemienników i software do ich programowania ze strony:
http://www.sew-eurodrive.com/support/do ... %C2%AE%20B
Pozdrawiam
Marek
Dokładniej wygląda to tak że przemiennik ma wejście analogowe (napięciowe (0-10V), niektóre mają konfigurowalne - napięciowe lub prądowe (0 lub 4 - 20mA)) a w parametrach przemiennika ustawia się jaka częstotliwość odpowiada dolnej i górnej granicy sygnału analogowego.
Polecam dokumantację do przemienników i software do ich programowania ze strony:
http://www.sew-eurodrive.com/support/do ... %C2%AE%20B
Pozdrawiam
Marek
Sam przemiennik (jeżeli tylko układ nie ma sprzężenia zwrotnego w postaci enkodera) nie ma informacji o obrotach silnika, wymusza tylko zadaną czestotliwość napięcia zasilającego, w związku z tym nie może korygować prędkości przy zwiększaniu obciążenia - prędkość ta, tak jak w przypadku wszystkich silników asynchronicznych lekko spada przy zwiększaniu obciążenia (tzw. poślizg).
Mam jeszcze jedno pytanie związane z Twoim projektem.
Jakiego zakresu zmian prędkości obrotowej na wyjściu silnika oczekujesz? Chodzi o to że w przypadku przemienników częstotliwości moment na wale silnika spada wraz ze zmniejszaniem się obrotów i schodzenie poniżej 25-30 % obrotów znamionowych silnika powoduje że silnik może mieć problemy ze startem pod pełnym obciążeniem.
Pozdrawiam
Marek
Mam jeszcze jedno pytanie związane z Twoim projektem.
Jakiego zakresu zmian prędkości obrotowej na wyjściu silnika oczekujesz? Chodzi o to że w przypadku przemienników częstotliwości moment na wale silnika spada wraz ze zmniejszaniem się obrotów i schodzenie poniżej 25-30 % obrotów znamionowych silnika powoduje że silnik może mieć problemy ze startem pod pełnym obciążeniem.
Pozdrawiam
Marek
a więc tak:
zakres jaki będę potrzebował to min 250 obr/min a max to 1750 obr/min z tym ze silnik ten nie będzie zbytnio obciążony przez ten regulator bo obraca się on dość swobodnie.
a to jest oferta jednej z firm sprzedających taki sprzęt:
silnik łapowy 100L4A IM 2,2kW 1400obr/min 230/400V T/Y IP55 + falownik SV022iC5-1F 230V (całosć zasilana z jednej fazy 230V)
Cena: 1157 zł netto
Co o tej ofercie sądzicie?
no i chciałem podziękować wszystkim za aktywną pomoc.
zakres jaki będę potrzebował to min 250 obr/min a max to 1750 obr/min z tym ze silnik ten nie będzie zbytnio obciążony przez ten regulator bo obraca się on dość swobodnie.
a to jest oferta jednej z firm sprzedających taki sprzęt:
silnik łapowy 100L4A IM 2,2kW 1400obr/min 230/400V T/Y IP55 + falownik SV022iC5-1F 230V (całosć zasilana z jednej fazy 230V)
Cena: 1157 zł netto
Co o tej ofercie sądzicie?
no i chciałem podziękować wszystkim za aktywną pomoc.