Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Generator sygnałów - POMOCY!!!!!

mafiaboy
-
-
Generator sygnałów - POMOCY!!!!!

Postautor: mafiaboy » 10 mar 2008, o 15:08

Witam serdecznie doświadczonych Elektroników.
Mam zaprojektować układ generatora sygnałów sinusoidalnych, trójkątnych, piłokształtnych i prostokątnych o zadanym przedziale częstotliwości. Ukłąd ma być wykonany na elementach TTL. Zakres częstotliwości ma być płynnie regulowany od 1Hz do 1MHz. Kwestię zasilania już opracowałem, mam problem ze stworzeniem układu generatora. Przekopałem masę książek i publikacji w necie ale nic stosownego nie znalazłem. Po przeprowadzaniu symulacji, z układów dostępnych w internecie nie dostałem odpowiednich przebiegów. Bardzo proszę o pomoc w wykonaniu tego układu od podstaw. Dziękuje z góry, pozdrawiam

mafiaboy
-
-

Postautor: mafiaboy » 10 mar 2008, o 16:33

...Lub też prosze o jakieś wskazówki na ten temat, tudzież jakieś materiały, dziekuje i pozdrawiam

Awatar użytkownika
Medicus
-
-

Postautor: Medicus » 10 mar 2008, o 16:35

w takim zakresie pracował ICL8038 Intersila, stworzony specjalnie do tego celu, ale żeby coś takiego zrobić na TTL, to przepraszam, trzeba czegoś dobrego się najarać aby coś takiego mogło przyjść do głowy

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”