Witam
Chciałbym sterować z komputera oświetleniem w pokoju. Chciałbym to wykonać za pmocą programowania RS232. (ten temat nie jest mi obcy). Miało to by się odbywać na zasadzie że wystawiam na wyjściu na określonej linni 1 to zapala się światło. Kwestia jest taka że nie wiem jak napięciem na wyściu z RS232 można włączyć światło, Dajcie kilka informacji co i jak. Poproszę o jakieś podstawowe iinformacje co bede potrzebował. Mam na mysli taki układ, który jak mu podam 5V stałe do 12V to on mi zewrze 230 V AC i zarówka się zapali. Czy trzeba coś takiego robić samemu czy można kupić?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięsterowanie światłem w pokoju za pomocą RS 232
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Re: sterowanie światłem w pokoju za pomocą RS 232
Chyba jednak temat jest Ci bardzo obcy... jak Ty chcesz wystawiac na RS dlugotrwaly stan logiczny (wiem wiem, na upartego by sie pewnie dalo, ale on nie sluzy do tego).Chciałbym to wykonać za pmocą programowania RS232. (ten temat nie jest mi obcy). Miało to by się odbywać na zasadzie że wystawiam na wyjściu na określonej linni 1 to zapala się światło. Kwestia jest taka że nie wiem jak napięciem na wyściu z RS232 można włączyć światło,
Najlogiczniej to bedzie zastosowac jakis uC z RS-em, ktory z kolei wysterowuje zestaw fototranzystor-tyrystor, albo tranzystor-przekaznik... fototranzystor-przekaznik.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=932265
tu masz sterowanie dziesięcioma kanałami z regulacją jasności.
ps. mam nadzieje ze nie lamie regulaminu podając link do innego forum...
tu masz sterowanie dziesięcioma kanałami z regulacją jasności.
ps. mam nadzieje ze nie lamie regulaminu podając link do innego forum...
-
- -
- Kontaktowanie:
Please - nie zniechęcajcie Dominatora na wstępie. Bardzo fajny projekt ale pytanie było o proste zapalenie lampki 230vtu masz sterowanie dziesięcioma kanałami z regulacją jasności.
Do linii kontrolnej portu ( np. DTR ) podłączasz optotriak przez diodę ( zabezpiecza przed
podaniem -12v ) i rezystor ograniczający prąd. Wyjście optotriaka steruje bezpośrednio
bramką triaka mocy przez rezystorki ograniczające ( zazwyczaj 2x 150 - 200 R )
Elementy : optotriak powinien być możliwie niskoprądowy ze względu na niewielką obciążalność linii portu. Powinien też być wyposażony we włączanie w zerze aby zredukować uderzenie prądowe przy załączeniu zimnego włókna żarówki. Taki bardzo pasujący to np. IL410 ( TME ). Dioda - zwyczajna mała uniwersalna krzemowa, wartość rezystora dobierasz wg napięcia portu i wymaganego prądu optotriaka.
Triak - jakiś popularny np. BT138 ( przy żarówkach powinien wytrzymywać co najmniej 10A ze względu na wspomniane udary prądowe przy włączaniu ).
Wyjście triaka dobrze jest zabezpieczyć przed przepięciami. Może to być np. kondensator 100n przeciwzakłóceniowy klasy X2 ( przystosowany do pracy w sieci 230v ) albo jakiś prostszy obwód RC ( rezystor kilkadziesiąt R/ 1W + kondensator 100n ale co najmniej na 630v DC )
Jeśli możesz trochę więcej wydać ale zrobić bardziej profesjonalnie - kup przekaźnik półprzewodnikowy - np ASR-24DA z TME - możliwy do wysterowania bezpośrednio z RS ( ale cały czas potrzebna jest diodka odcinająca napięcia ujemne ).
Można użyć trzech linii sterujących ( DTR, RTS i TxD ) - pod Windows są do tego gotowe funkcje API. Jeśli może używasz Delphi - to jest do dyspozycji gotowy komponent do obsługi indywidualnych pinów portu.
Pozdrowienia Jurek S.