Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKorektor graficzny
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Moze ktoś mi wyjaśnić obliczenia equalizera. Dokładnie chodzi o obliczanie kolejnych częstopliwości środkowych i częstopliwości granicznych , bo tego nie rozumiem skad sie te wzory biorą i prosze o sprawdzenie moich obliczeń bo nie wiem czy są dobrze. A tak ogolnie prosze wyjasnić o co chodzi z tym equalizerze co mam w zeszycie:
- dlaczego charakterystyka egualizera wygląda tak , a nie innaczej?
- co robią filtry w tym układzie?
-czy wzór na Kn sie zgadza , skad sie będzie minus?
-Poza tym to wszytsko prosze o wyjasnienei tych obliczeń bo nie rozumiem ich dokładnie?
-
- -
-
- -
ZbeeGin:
Nie przejmuj sie, do tej pory chyba nikomu sie ta sztuka nie udala (wytlumaczenia elektronikowiopo czegokolwiek).
Btw. zeby nie bylo ze jestem jadowity juz w pierwszym dniu roku, ze swej strony przywroce elektronikowiopo mozliwosc wypowiedzi jak tylko przedstawi mi (PM) przynajmniej 3 zasady netykiety ktore zlamal (majac nadzieje ze lektura tejze Go czegos nauczy).
Nie przejmuj sie, do tej pory chyba nikomu sie ta sztuka nie udala (wytlumaczenia elektronikowiopo czegokolwiek).
Btw. zeby nie bylo ze jestem jadowity juz w pierwszym dniu roku, ze swej strony przywroce elektronikowiopo mozliwosc wypowiedzi jak tylko przedstawi mi (PM) przynajmniej 3 zasady netykiety ktore zlamal (majac nadzieje ze lektura tejze Go czegos nauczy).
-
- -
-
- -
Mam problem odnośnie obliczanie equalizera Teraz go przedstawie:
Zakładam zakres częstopliwości charakterystyki częstoplwiościowej 20Hz - 20kHz oczywiscieie 20Hz i20kHz sa to częstopliwosci środkowe
Licze ile zakres będzie miał oktaw 20KHz/20Hz=1000 2^n=1000 n przyjmuje 10 oktaw i przyjmuje że uzyje w egualizerze 15 potencjometrów
Licze ile oktaw będzie mieć charkaterytyka jednego potencjometru 10/15=0,66
Teraz licze kolejne częstopliwosci środkowe pierwsza jest 20Hz kolejne
20*1,66=33Hz 33Hz *1,66=55Hz itd nie rozumiem dlaczego kolejne częstopliwosci środkowe są 1,66 razy skoro cały zakres wynosi 0,66
Teraz licze częstopliwosci graniczne mając częstopliwość środkową
55*0,66=36Hz dolna częstopliwość graniczna czyli jest 0,66 razy mniejsza od środkowej.Nie rozumiem dlaczego Prosze mi to wyjaśnić Teraz licze górną częstopliwość graniczną 55*1,33=73 Ale nie jestem pewny czy to jest dobrze? Prosze mi to wyjaśnić
Poźniej to już wiem mając częstopliwości graniczne obliczam pasmo B
obliczam wzmocnienie 6dB=20logku ku=2
Nastepnie obliczam wartosci rezystorów przyjmując C=2,2uF i koniec obliczania
Zakładam zakres częstopliwości charakterystyki częstoplwiościowej 20Hz - 20kHz oczywiscieie 20Hz i20kHz sa to częstopliwosci środkowe
Licze ile zakres będzie miał oktaw 20KHz/20Hz=1000 2^n=1000 n przyjmuje 10 oktaw i przyjmuje że uzyje w egualizerze 15 potencjometrów
Licze ile oktaw będzie mieć charkaterytyka jednego potencjometru 10/15=0,66
Teraz licze kolejne częstopliwosci środkowe pierwsza jest 20Hz kolejne
20*1,66=33Hz 33Hz *1,66=55Hz itd nie rozumiem dlaczego kolejne częstopliwosci środkowe są 1,66 razy skoro cały zakres wynosi 0,66
Teraz licze częstopliwosci graniczne mając częstopliwość środkową
55*0,66=36Hz dolna częstopliwość graniczna czyli jest 0,66 razy mniejsza od środkowej.Nie rozumiem dlaczego Prosze mi to wyjaśnić Teraz licze górną częstopliwość graniczną 55*1,33=73 Ale nie jestem pewny czy to jest dobrze? Prosze mi to wyjaśnić
Poźniej to już wiem mając częstopliwości graniczne obliczam pasmo B
obliczam wzmocnienie 6dB=20logku ku=2
Nastepnie obliczam wartosci rezystorów przyjmując C=2,2uF i koniec obliczania
-
- -