zakupiłam dzisiaj nagrywarkę dvd musteka i mam problem. Nie da sie podłączyć do tv. Tv jest starawe, ma tylko eurozłącze i wyjście na kablówkę/antenę a na kable chinch (czy jakieś takieś ) nie bardzo. Więc podłączyłam to co miałam przy magnetowidzie do dvd (bez chinchów). Nie działa. połączyłam tv i dvd kablem od kablówki + kablem, który łączy dvd z tv(a wcześniej łączył magnetowid z tv). NIe działa. tak jakby tv nie widział w ogóle nowego sprzętu. podłączyłam eurozłącze i tamte poprzednie - kablówka wysiadła, pokazał sie monit powitalny dvd (prawie umarłam wtedy ze szczęścia) po czym ekran zaczął latać. No zaraz mnie szlag trafi, jak to cholerstwo podłączyć? Możliwe, że tv jest za stare i wyrzuciłam kasę w błoto?
Ps. jeśli to nie to forum to trudno, w sumie kable to tez elektronika :>
Ps. proszę do mnie pisać dużymi literami i wolno, bo jestem elektronicznym debilem.. ;]
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPodłączenie dvd do tv..
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: Podłączenie dvd do tv..
Zatem nie jest on aż taki stary - Eurozłącze jest.TV jest starawe, ma tylko eurozłącze i wyjście na kablówkę/antenę a na kable chinch (czy jakieś takieś ) nie bardzo.
Niestety większość nagrywarek (tych z supermarketów) nie da się podłączyć do TV przez kabel antenowy. Nie mają tzw. modulatora jak magnetowid. Zatem nie tędy droga do szczęścia.Więc podłączyłam to co miałam przy magnetowidzie do dvd (bez chinchów). Nie działa. połączyłam tv i dvd kablem od kablówki + kablem, który łączy dvd z tv(a wcześniej łączył magnetowid z tv). NIe działa. tak jakby tv nie widział w ogóle nowego sprzętu.
Proponuję wszystko podłączyć tak:Podłączyłam eurozłącze i tamte poprzednie - kablówka wysiadła, pokazał sie monit powitalny dvd (prawie umarłam wtedy ze szczęścia) Po czym ekran zaczął latać. No zaraz mnie szlag trafi, jak to cholerstwo podłączyć?
Przewód z gniazda abonenckiego w ścianie z kablówki włączyć do gniazda RF IN w magnetowidzie. Z magnetowidy wyprowadzić przewód z RF OUT do gniazda RF IN w nagrywarce. Następnie z wyjścia RF OUT nagrywarki poprowadzić przewód do gniazda antenowego w telewizorni. Stworzy to taki łańcuch.
To powinno załatwić trzy sprawy:
- sygnał z kablówki będzie wchodził do magnetowidu, nagrywarki oraz telewizora. Zatem zarówno na TV będzie można oglądać programy z kablówki jak i nagrywać je na magentowid oraz na DVD. I to niezależnie!
- sygnał z magnetowidu podczas odtwarzania będzie można sobie ustawić jako kolejny kanał w telewizorze. Magentowid posiada modulator, a więc może nadawać tak jakby sygnał pochodził z anteny. Trzeba by tylko wybrać kanał i dostroić telewizor. (Jak? O tym później...)
- sygnał z magnetowidu będzie można nagrywać na DVD jeśli zrobisz dokładnie to samo z tunerem w nagrywarce jak z telewizorem z punktu powyżej.
- Przewód Euro-Euro łączysz: SCART OUT w nagrywarce (lub TV OUT, różnie to jest opisane) z wejściem Euro w TV. To połączenie ma jednak jedną niedogodność. Każde włączenie nagrywarki z trybu czuwania w stan pracy spowoduje automatyczne przełączenie telewizora na sygnał z nagrywarki. A czasami jest to przecież niepotrzebne. Co więcej źle zaprojektowane nagrywarki DVD jeśli nagrywają wg ustalonego programu (wg. TIMER-a) mogą doprowadzić do sytuacji, że nagle przykładowo w trakcie "M jak miłość" telewizor mógłby się przełączyć na obraz z DVD i tragedia gotowa . Ponowne wybranie kanału w TV rozwiązuje problem - ale jest to denerwujące. Można w tym celu pozybyć się tej automatyki, ale wymaga to "cięcia" w kabelkach.
- Jeśli w nagrywarce są dodatkowo wyjścia Chinch opisane jako COMPOSITE OUT (żółte), AUDIO OUT L i R (białe, czerwone), to kupujesz przewód EURO-6 x Chinch (komplet wejście-wyjście), który ma mieć po 2 chincze w kolorze żółtym, czerwonym i białym.
© BARCOM.PL - Sklep
Wtyk Euro podłączasz to TV a chincze do DVD. W telewizorze włączasz tryb AV, włączasz nagrywarkę i podpinasz jeden z żótych do COMPOSITE OUT. Nie działa? To próbujesz drugi wtyk żółty. Teraz musi zadziałać jak przewód jest OK. Tak samo robisz teraz z czerwonymi i białymi podłączając je do AUDIO OUT wsłuchując się w dźwięki z telewizora. Może się zdarzyć, że nagrywarka nie ma AUDIO OUT, ale ma za to FRONT L oraz FRONT R, w tym przypadku podłącz do zestawu gniazd opisanego jako FRONT.
Możesz także uprościć sobie sprawę jeśli kupisz przelotkę Euro na Chinch z przełącznikiem i przewodzik 3xChinch.
© BARCOM.PL - Sklep
Przełącznik ustawiasz w położenie INPUT.
Niestety przy takim połączeniu automatyka nie działa - i czasami to lepiej. Aby oglądać DVD musisz za każdym razem przełączać z pilota telewizor w tryb AV.
Mam nadzieję, że opisałem to w sposób zrozumiały.
Odpada. Regulamin nie pozwala.Ps. proszę do mnie pisać dużymi literami i wolno, bo jestem elektronicznym debilem.. ;]
ps. Kol. Doris masz aparat cyfrowy? Zrób zdjęcie tyłu w nagrywarce, tak aby było widać wszystkie złącza. Będzie nam łatwiej dyskutować.