Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Podłączenie dvd do tv..

Doris
-
-
Podłączenie dvd do tv..

Postautor: Doris » 9 sty 2008, o 21:35

zakupiłam dzisiaj nagrywarkę dvd musteka i mam problem. Nie da sie podłączyć do tv. Tv jest starawe, ma tylko eurozłącze i wyjście na kablówkę/antenę a na kable chinch (czy jakieś takieś :608: ) nie bardzo. Więc podłączyłam to co miałam przy magnetowidzie do dvd (bez chinchów). Nie działa. połączyłam tv i dvd kablem od kablówki + kablem, który łączy dvd z tv(a wcześniej łączył magnetowid z tv). NIe działa. tak jakby tv nie widział w ogóle nowego sprzętu. podłączyłam eurozłącze i tamte poprzednie - kablówka wysiadła, pokazał sie monit powitalny dvd (prawie umarłam wtedy ze szczęścia) po czym ekran zaczął latać. No zaraz mnie szlag trafi, jak to cholerstwo podłączyć? :605: Możliwe, że tv jest za stare i wyrzuciłam kasę w błoto?

Ps. jeśli to nie to forum to trudno, w sumie kable to tez elektronika :>

Ps. proszę do mnie pisać dużymi literami i wolno, bo jestem elektronicznym debilem.. ;]

henry1
-
-

Postautor: henry1 » 9 sty 2008, o 22:39

Zacznij od przeczytania ze zrozumieniem instrukcji obsługi :tv ,nagrywarki ,magnetowidu.
Posiłkuj się rysunkami które są w tych instrukcjach a napewno się Tobie uda.
Uwierz w siebie .Przeczytanie instrukcji nie jest takie straszne i najczęściej bardzo pomaga.
Życzę powodzenia . :607:

Awatar użytkownika
ZbeeGin
-
-

Re: Podłączenie dvd do tv..

Postautor: ZbeeGin » 12 sty 2008, o 11:23

TV jest starawe, ma tylko eurozłącze i wyjście na kablówkę/antenę a na kable chinch (czy jakieś takieś :608: ) nie bardzo.
Zatem nie jest on aż taki stary - Eurozłącze jest.
Więc podłączyłam to co miałam przy magnetowidzie do dvd (bez chinchów). Nie działa. połączyłam tv i dvd kablem od kablówki + kablem, który łączy dvd z tv(a wcześniej łączył magnetowid z tv). NIe działa. tak jakby tv nie widział w ogóle nowego sprzętu.
Niestety większość nagrywarek (tych z supermarketów) nie da się podłączyć do TV przez kabel antenowy. Nie mają tzw. modulatora jak magnetowid. Zatem nie tędy droga do szczęścia.
Podłączyłam eurozłącze i tamte poprzednie - kablówka wysiadła, pokazał sie monit powitalny dvd (prawie umarłam wtedy ze szczęścia) Po czym ekran zaczął latać. No zaraz mnie szlag trafi, jak to cholerstwo podłączyć? :605:
Proponuję wszystko podłączyć tak:

Przewód z gniazda abonenckiego w ścianie z kablówki włączyć do gniazda RF IN w magnetowidzie. Z magnetowidy wyprowadzić przewód z RF OUT do gniazda RF IN w nagrywarce. Następnie z wyjścia RF OUT nagrywarki poprowadzić przewód do gniazda antenowego w telewizorni. Stworzy to taki łańcuch.

To powinno załatwić trzy sprawy:
  • sygnał z kablówki będzie wchodził do magnetowidu, nagrywarki oraz telewizora. Zatem zarówno na TV będzie można oglądać programy z kablówki jak i nagrywać je na magentowid oraz na DVD. I to niezależnie!
  • sygnał z magnetowidu podczas odtwarzania będzie można sobie ustawić jako kolejny kanał w telewizorze. Magentowid posiada modulator, a więc może nadawać tak jakby sygnał pochodził z anteny. Trzeba by tylko wybrać kanał i dostroić telewizor. (Jak? O tym później...)
  • sygnał z magnetowidu będzie można nagrywać na DVD jeśli zrobisz dokładnie to samo z tunerem w nagrywarce jak z telewizorem z punktu powyżej.
Teraz czas na podłączenie nagrywarki DVD by móc na niej filmy oglądać. Istnieją dwie możliwości:
  • Przewód Euro-Euro łączysz: SCART OUT w nagrywarce (lub TV OUT, różnie to jest opisane) z wejściem Euro w TV. To połączenie ma jednak jedną niedogodność. Każde włączenie nagrywarki z trybu czuwania w stan pracy spowoduje automatyczne przełączenie telewizora na sygnał z nagrywarki. A czasami jest to przecież niepotrzebne. Co więcej źle zaprojektowane nagrywarki DVD jeśli nagrywają wg ustalonego programu (wg. TIMER-a) mogą doprowadzić do sytuacji, że nagle przykładowo w trakcie "M jak miłość" telewizor mógłby się przełączyć na obraz z DVD i tragedia gotowa :D. Ponowne wybranie kanału w TV rozwiązuje problem - ale jest to denerwujące. Można w tym celu pozybyć się tej automatyki, ale wymaga to "cięcia" w kabelkach.
  • Jeśli w nagrywarce są dodatkowo wyjścia Chinch opisane jako COMPOSITE OUT (żółte), AUDIO OUT L i R (białe, czerwone), to kupujesz przewód EURO-6 x Chinch (komplet wejście-wyjście), który ma mieć po 2 chincze w kolorze żółtym, czerwonym i białym.

Obrazek
    © BARCOM.PL - Sklep

Wtyk Euro podłączasz to TV a chincze do DVD. W telewizorze włączasz tryb AV, włączasz nagrywarkę i podpinasz jeden z żótych do COMPOSITE OUT. Nie działa? To próbujesz drugi wtyk żółty. Teraz musi zadziałać jak przewód jest OK. Tak samo robisz teraz z czerwonymi i białymi podłączając je do AUDIO OUT wsłuchując się w dźwięki z telewizora. Może się zdarzyć, że nagrywarka nie ma AUDIO OUT, ale ma za to FRONT L oraz FRONT R, w tym przypadku podłącz do zestawu gniazd opisanego jako FRONT.
    Możesz także uprościć sobie sprawę jeśli kupisz przelotkę Euro na Chinch z przełącznikiem i przewodzik 3xChinch.

ObrazekObrazek
    © BARCOM.PL - Sklep

Przełącznik ustawiasz w położenie INPUT.

Niestety przy takim połączeniu automatyka nie działa - i czasami to lepiej. Aby oglądać DVD musisz za każdym razem przełączać z pilota telewizor w tryb AV.

Mam nadzieję, że opisałem to w sposób zrozumiały.
Ps. proszę do mnie pisać dużymi literami i wolno, bo jestem elektronicznym debilem.. ;]
Odpada. Regulamin nie pozwala. :)

ps. Kol. Doris masz aparat cyfrowy? Zrób zdjęcie tyłu w nagrywarce, tak aby było widać wszystkie złącza. Będzie nam łatwiej dyskutować.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”