Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięCzy można zalożyć ekran na wzmacniacz ?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Witam.. mam następujący problem otóż od pewnego czasu na moim monitorze zauważam skakanie obrazu wynika to prawdopodobnie z faktu iż tuż pod monitorem stoi wzmacniacz. Przy cichej muzyce ten problem praktycznie nie istnieje lecz gdy podkręcę głośność dolna część obrazu zaczyna skakać co uniemożliwia prace na komputerze. Problem ten pojawił sie przed paroma dniami (po sylwestrze) gdy monitor i wzmacniacz stały obok siebie, jakby wówczas rozregulował sie monitor i teraz nic nie pomaga. Zastanawiam sie czy można jakoś temu zaradzić. Ma ktoś jakiś dobry pomysł ??
Monitor zwyczajnie rozmagnesuj (jest taka opcja w menu) a jak nie możesz znaleźć to wyłącz monitor całkiem na jakieś 15min niech pozystor ostygnie i włącz - cewka rozmagnesuje kineskop.
A wzmacniacz spróbuj zaekranować kładąc arkusz miedzi na górną część obudowy która zahamuje działanie pola magnetycznego, ale nie wiem czy to będzie dobre rozwiązanie, bo tym samym zamkniesz przepływ powietrza przez wzmacniacz co w konsekwencji może doprowadzić do jego przegrzania i uszkodzenia.
A najlepiej to wyciągnij go stamtąd i umieść w innym miejscu, albo monitor daj wyżej.
A wzmacniacz spróbuj zaekranować kładąc arkusz miedzi na górną część obudowy która zahamuje działanie pola magnetycznego, ale nie wiem czy to będzie dobre rozwiązanie, bo tym samym zamkniesz przepływ powietrza przez wzmacniacz co w konsekwencji może doprowadzić do jego przegrzania i uszkodzenia.
A najlepiej to wyciągnij go stamtąd i umieść w innym miejscu, albo monitor daj wyżej.
A to nie przez pole rozproszenia transformatora? Nie słyszałem żeby kondensatory generowały cokolwiek... poza tym już 4700µF potrafi pięknie wygładzić napięcie we wzmacniaczu + jakiś ceramik 100nF równolegle później tętnienie pojawia się przy dużym poborze mocy z zasilacza, ale to w przypadku zbyt małej pojemności. W wzmacniaczach do 100W 10.000µF jest w zupełności wystarczające a nawet już za nadto.
Po prawdzie, to ja niezbyt dokładnie sprecyzowałem, o co mi chodzi. Nieszczęsne skróty myślowe.A to nie przez pole rozproszenia transformatora? Nie słyszałem żeby kondensatory generowały cokolwiek... poza tym już 4700µF potrafi pięknie wygładzić napięcie we wzmacniaczu + jakiś ceramik 100nF równolegle później tętnienie pojawia się przy dużym poborze mocy z zasilacza, ale to w przypadku zbyt małej pojemności. W wzmacniaczach do 100W 10.000µF jest w zupełności wystarczające a nawet już za nadto.
Mnie chodziło o kondensatory wysokiego napięcia w układzie pierwotnym, pracujące na 250-400V w zależności od konstrukcji i ich ilości. Jeden lub dwa szeregowo połączone. Miałem kiedyś taki przypadek właśnie. Przy ścianie w pokoju stał telewizor, po drugiej stronie tej ściany w drugim pokoju stał telefax. Kiedy był wyłączony, telewizor pięknie grał, kiedy ją włączano zaczynały się zakłócenia na ekranie. Wymieniłem wówczas w telefaksie dwa oryginalne 470uF/250V na 680uF/250V i problem natychmiast ustał.
Tutaj może zachodzić ten sam przypadek.