Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięGenerator sinusoidalny podwojne T o czestotliwosci 1kHz
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam, dopiero zaczynam wykonywac elektronike, mam do zaprojektowania i do zasymulowania generator sinusoidalny podwojne T o czestotliwosci 1 kHz, znalazlem juz kilka schematow tego generatora, ale zupelnie nie wiem jak dobrac wartosci kondensatorow i rezystorow, aby uzyskac f=1kHz, moze macie jakies rady albo pomysly?
- Darlington
- -
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
Problem, jak zwykle zresztą siedzi chyba w braku chęci zajrzenia do byle ksiażki z układem T podwójne i zapytujący zapewne nie wie co ma tak naprawdę zasymulować.
Otwieram pierwszą lepszą ksiażkę i znajduję, że dla T podwójne f=1/(2 pi*RC).
Dla układów generacyjnych K dobiera się jako równe 0,207, z czego znajdziesz potrzebne wartości elementów.
Otwieram pierwszą lepszą ksiażkę i znajduję, że dla T podwójne f=1/(2 pi*RC).
Dla układów generacyjnych K dobiera się jako równe 0,207, z czego znajdziesz potrzebne wartości elementów.
- Załączniki
-
- t.jpg (4.86KiB)Przejrzano 2929 razy
Mam pytanie:
Czy dla powyższego schematu, dla ukł. 2T może być taka wartość elementów: R=4,7K, C=33nF, daje to f=1,026kHz. I co z reszta elem, jak je wyznaczyć, mogą być takie jak na tym schemacie? I czemu przyjales jako k=0,207, spotkalem sie ze schematami generatora sinusoidalnego 2T gdzie k=2 albo 3 np tak jak na ponizszych rys.
Czy dla powyższego schematu, dla ukł. 2T może być taka wartość elementów: R=4,7K, C=33nF, daje to f=1,026kHz. I co z reszta elem, jak je wyznaczyć, mogą być takie jak na tym schemacie? I czemu przyjales jako k=0,207, spotkalem sie ze schematami generatora sinusoidalnego 2T gdzie k=2 albo 3 np tak jak na ponizszych rys.
- Załączniki
-
- twint.png (3.54KiB)Przejrzano 2889 razy
-
- gen-rc.gif (6.56KiB)Przejrzano 2889 razy