Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Dlaczego cewka powietrzna ??

Awatar użytkownika
Medicus
-
-
Dlaczego cewka powietrzna ??

Postautor: Medicus » 1 sty 2008, o 19:07

Przyglądałem się ostatnio schematowi generatora szpilek WN o dużej mocy i nie rozumiem dlaczego zastosowano tam cewki powietrzne, jedna ma 1mH druga trochę mniej ale nie mają rdzeni. Nawinięte drutem 0.8 dają wielkość puszki kalafonii a gdyby dać identyczny drut na rdzeniu to byłoby dużo mniejsze, dlaczego więc stosuje się rdzenie powietrzne, od czego to zależy ? tam co 1ms była wytwarzana jedna szpilka o czasie trwania 5us, więc wydawałoby się że to zakres rdzeni ferrytowych...

000andrzej
-
-

Re: Dlaczego cewka powietrzna ??

Postautor: 000andrzej » 1 sty 2008, o 20:17

...generatora szpilek WN o dużej mocy...
Zapewne autorowi chodziło o tą moc i wysokie napięcie. Nawet jeśli to małe impulsy to rdzeń będzie się nagrzewać prędzej niż powietrze. Nie widziałem tego układu, ale wiadomo, że na grubszym drucie mniejsze straty związane z rezystancją.

Awatar użytkownika
Medicus
-
-

Postautor: Medicus » 3 sty 2008, o 19:39

To jest układ do regeneracji aku kwasowo -ołowiowych, zasilanie oczywiście 12V z aku i przewód zasilający stanowi oczywiścoe również "pompę" dla tych impulsów, klasyczny buster na kondensatorze i cewce kluczowany NMOSFETem i diodą Schottki mocy.
W opisie widać kilka oscylacji coś koło 10Vpp a ja uzyskałem na rdzeniu ferrytowym ledwo jedną o amplitudzie około 0,5V i tak się zastanawiam skąd ta rówżnica, bo autor mógł zrobić zrzut przy regwneracji mocno zużytego aku o dużej Rwewn i dlatego takie wyraźne uzyskał szpilki, a ja mam jeszcze dobre aku i być może jego mała Rwewn tak silnie tłumi

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”