Zamieszczam tutaj skana z lekcji o regulatorach aktywnych barwy dzwieku .
Prosze o wytłumaczenie mi tego tematu. Teraz napisze czego nie rozumiem z tej lekcji:
- Czym różni się regulator aktywny od biernego? Tym ,że jego wzmocnienei jest równe 1?
- Dlaczego w regulatorze aktywnym wystepuje wzmacniacz operacyjny?
- Dlaczego gdy ślizgacz jest w lewym polożeniu to częstopliwosci są przepuszczane , a w przeciwnym polożeniu tłumione ?
- Czemu R1=R2 , C1=C2 , C3=C4 , R3=R4 z czego to wynika ?
- czemu R3 - R4 zapewniają stabilność częstopliwosci układu?
-Dlaczego wzmocneinie napięciowe wzmacniacza musi być takie duże?
- Wzory na C1 = C2 i R=R2 wiem skad sie biorą to beirze ze wzory na częstopliwość filtru RC ?
- Wzor na Rs był zbadany doświadczalnie to wiem.Tylko nie wiem skąd biorze sie wzor na Rt1 wiem ,że bierze to się z przekształcenia gwiazda - trójkąt . Patzryłem w książce skad sie to bierz etam nie było wyjaśnione Prosze o wyjąsnienie skad bierze sie ten wzor
-Co to jest oktawa? 2^n gdzie n to liczba oktaw?
-Czy regulator aktywny reguluje ich tony niskie i wysokie ?
-Prosze o wyjąśnie mi charakterystyki częstopliwościowej? 1 jest gdy potencjometr jest w pozycji 25dB 2- 20dB 3-10dB 4 - -15dB 5 - -25dB????
-Czemu schemat wygląda tak jak na rysunku 4.28 i czym różni się od na rysunku 4.29 i 4.30
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięRegulator aktywny barwy dzwieku
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
-
- -
Re: Regulator aktywny barwy dzwieku
Układ aktywny działa tak samo jak pasywny z tą różnicą ze w układzie aktywnym regulator włączony jest w pętlę sprzężenia zwrotnego. I dzięki temu układ naprawdę wzmacnia sygnał i go tłumi...pasywny potrafi tylko tłumic i nic więcej.
Wzmacniacz operacyjny jest praktycznie idealny do tego celu bo ma duże Ku i Rwe=∞ i Rwy=0.. ale jak widzisz na przykładach wcale nie musi to być WO.
I ciężko coś tobie tłumaczyć j skoro ty nie rozumiesz pewnie jak dział WO, jak określa sie jego wzmocnienie i czemu ku samego WO musi być duże.
Czemu R1=R2 , C1=C2 , C3=C4 , R3=R4 z czego to wynika
Pozwala na to umieszczenie regulatora w pętli sprzężenia zwrotnego.... zauważ ze dla małych częstotliwości gdy kondensatory możemy usunąć z układu. Jeśli potenciometr w środkowym położeniu ma przenosić sygnał bez zmian (ku=1V/V) to jest to tylko możliwe gdy R1=R3... bo jak wiadomo wzmocnienie WO wynosi KU=R1/R2=1V/V dla R1=R2....czyli wynika to z założeń konstrukcyjnych.
Oktawa to podwojenie częstotliwości lub zmniejszenie o 2 częstotliwości czyli od 4KHz do 8KHz to zmiana o oktawę.
Wzmacniacz operacyjny jest praktycznie idealny do tego celu bo ma duże Ku i Rwe=∞ i Rwy=0.. ale jak widzisz na przykładach wcale nie musi to być WO.
I ciężko coś tobie tłumaczyć j skoro ty nie rozumiesz pewnie jak dział WO, jak określa sie jego wzmocnienie i czemu ku samego WO musi być duże.
Czemu R1=R2 , C1=C2 , C3=C4 , R3=R4 z czego to wynika
Pozwala na to umieszczenie regulatora w pętli sprzężenia zwrotnego.... zauważ ze dla małych częstotliwości gdy kondensatory możemy usunąć z układu. Jeśli potenciometr w środkowym położeniu ma przenosić sygnał bez zmian (ku=1V/V) to jest to tylko możliwe gdy R1=R3... bo jak wiadomo wzmocnienie WO wynosi KU=R1/R2=1V/V dla R1=R2....czyli wynika to z założeń konstrukcyjnych.
Oktawa to podwojenie częstotliwości lub zmniejszenie o 2 częstotliwości czyli od 4KHz do 8KHz to zmiana o oktawę.