witam mam problem z wykonaniem sprawozdania z pracowni elektronicznej. chodi tu o tranzystory bipolarne a konkretnie wyznaczanie charakterystyk w Pspice. w zalaczniku dolaczam teoretycznie wszystkie pliki potrzebne do wykonania. czekam na jakies sugestie dotyczace tego zadania zwlaszcza tych dotyczacych rezystancji i ostatniego punktu bo nie moge tego ugryzc.............
dzieki z gory i czekam bo to jest bardzo pilne

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPspice + tranzystoryyyyyyyyyyyyyy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
- Załączniki
-
- Tranzystory.rar
- (256.67KiB)Pobrany 192 razy
-
- -
:)
tu jest prawie całe rozwiązanie bo nie chce mi sie tego robić. jak jakieś pytania co do symulacji spice to pytaj. ale tu jest jak krowie na rowie
- Załączniki
-
- Ukad ze wsplnym emiterem WEprojekt.rar
- (99.12KiB)Pobrany 191 razy
-
- -
ok to jakbys mogl to napisz jak po analizie mozna wyznaczyc rezystancje dynamiczne i statyczne
o to punkty o ktore mi chodzi
· Narysuj wykres zależności statycznej rezystancji wejściowej tranzystora od napięcia baza-emiter dla napięć baza emiter zmieniających się w zakresie 300 do 500 mV
· Narysuj wykres zależności rezystancji dynamicznej wejściowej tranzystora od napięcia baza-emiter dla napięć baza emiter zmieniających się w zakresie 300 do 500 mV
kiedys robilismy cos podobnego przy diodach w trace-> add trace i wpisywalismy "U/I" lecz nie bylo podzialu na rezystancje dynamiczne i statyczne wiec mam watpliwosci... jeszcze jak bys mogl to napisz jak wyznaczyc te zakresy tzn 300 500mV
jeszcze prosilbym o wyjasnienie mi tego punktu
· Na charakterystykach wyjściowych narysuj hiperbolę mocy dopuszczalnej wg. Zależności P/V(Q1:c) dla P=0.01 W, P=0.05 W, P=0.1 W. W celu właściwej prezentacji wykresu zmień po wykreśleniu charakterystyk skalę osi prądowej oś OY na zakres 0 do 12 mA (Plot/Y axis Settings /User defined/0 to 12m)
w tym wogole nie rozumiem co tu zrobic...
o to punkty o ktore mi chodzi
· Narysuj wykres zależności statycznej rezystancji wejściowej tranzystora od napięcia baza-emiter dla napięć baza emiter zmieniających się w zakresie 300 do 500 mV
· Narysuj wykres zależności rezystancji dynamicznej wejściowej tranzystora od napięcia baza-emiter dla napięć baza emiter zmieniających się w zakresie 300 do 500 mV
kiedys robilismy cos podobnego przy diodach w trace-> add trace i wpisywalismy "U/I" lecz nie bylo podzialu na rezystancje dynamiczne i statyczne wiec mam watpliwosci... jeszcze jak bys mogl to napisz jak wyznaczyc te zakresy tzn 300 500mV
jeszcze prosilbym o wyjasnienie mi tego punktu
· Na charakterystykach wyjściowych narysuj hiperbolę mocy dopuszczalnej wg. Zależności P/V(Q1:c) dla P=0.01 W, P=0.05 W, P=0.1 W. W celu właściwej prezentacji wykresu zmień po wykreśleniu charakterystyk skalę osi prądowej oś OY na zakres 0 do 12 mA (Plot/Y axis Settings /User defined/0 to 12m)
w tym wogole nie rozumiem co tu zrobic...
-
- -
No U/I to właśnie będzie rezystancja statyczna. z dynamicznej trochę nie rozumiem bo ją sie wyznacza jedną w zakresie danego napięcia wic z tym ci nie pomogę bo nie siedze teraz w spice i niec chce mi sie tego szukać...
a z tą hiperbolą robisz identycznie add trace i tak dalej i piszesz funkcje dla tej trace jak masz napisane
też musisz trochę pogrzebac i popróbować. bo tam mozna też ustawićwiele innych funkcji jak dołączasz trace. pozdrawiam
a z tą hiperbolą robisz identycznie add trace i tak dalej i piszesz funkcje dla tej trace jak masz napisane