Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Telewizor

elektronikopo
-
-
Telewizor

Postautor: elektronikopo » 10 lis 2007, o 17:08

Obrazek

Wie ktoś jak czyta sie ten schemat , podjacie wszytsko o tym schemacie
Insteresuje mnie dokładnie układ regulacji którego schemat dokładny jest poniżej

Obrazek

Za co odpowiedzialny jest blok regulacji , jakie są głowne podzespoły regulacji.Co to jest Pcz i Wcz.Co jest i na czym polega pośredniczące programowanie.Co to jest VHS i UHS w odniesieniu do telewizora?Co to za moduł z układem TDA531 dwa polprzewodnikowe tryzysory 199 i tranzystor T101. Prosze wytlumaczyc to
Ostatnio zmieniony 10 lis 2007, o 19:43 przez elektronikopo, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 10 lis 2007, o 19:01

Misiaczku... 2 uwagi:

1) z wszystkich 5 postow, jaki do tej pory napisales na forum, wynika, ze szukasz kogos, kto za Ciebie rozwiaze zadania domowe. Niestety nie ma tak latwo, lap za ksiazke i sie ucz (ew. za notatki z lekcji). Jesli sie myle i jedynie jestes niezwykle ciekawskim amatorem, to sorki, ale jednak wszystko wskazuje ze mam racje. Pytaj o pojedyncze rzeczy, szczegoly, konkrety, ale nie cytuj nam tu calosci pytan jakie uslyszales (dostales do rozwiazania) samemu.

2) nikt tutaj oczu na loterii nie wygral, wiec do powyzszego schematu moge jedynie napisac ze "dziala chyba dobrze, a moze i nie, ale skoro nie dziala, to znaczy, ze jest do d...".

elektronikopo
-
-

Postautor: elektronikopo » 10 lis 2007, o 19:42

Wcale Tak nie jest nie wiem jak sie czyta ten schemat prosze napisac co powinienem wiedzieć o tym schemacie a szczegolnie o układzie regulacji

Awatar użytkownika
yjek
-
-

Postautor: yjek » 11 lis 2007, o 17:48

No faktycznie na schemacie nikt nie jest w stanie nawet przeczytać oznaczeń scalaków :608: . To by musiał być w wieeeeelkiej rozdzielczości skan :599:
P.cz. to Pośrednia Częstotliwość,
w.cz. to wielka częstotliwość
VHS - Video Home System - tego już dalej chyba nie trzeba tłumaczyć :611:
a UHS kojarzy mi się z "Ultra Hig Speed".
A jeżeli chodzi o scalaka TDA531 to napewno Ci się nie pomyliły cyferki :609:
A to 199 to chyba BC199 albo BF199 jeżeli ma się sprawa tyczyć techniki VHS.
Schemat jest niewyraźny (mało powiedziane :614: )
... tak więc [Google] i książka czy tam Twoje notatki w dłoń :)

elektronikopo
-
-

Postautor: elektronikopo » 12 lis 2007, o 21:17

Obrazek
Obrazek

Dałem tutaj bardziej czytelny schemat telewizora podzielony na dwie cześci. Prosze odpowiedzieć na moje pytania z pierwszego postu .Głownie one sie odnoszą układu regulacji . Napiszcie jak sie czyta ten schemat

Awatar użytkownika
yjek
-
-

Postautor: yjek » 13 lis 2007, o 13:34

No więc tak:
Jak troche w tym grzebiesz to odrazu będziesz wiedział, że "te okrągłe" na rysunku Regulacja - elementy.jpg to potencjometry - to czym dziadek kręcił jak mu za cicho było albo obraz brzydki (jakiś stary ten TV ;P) i na nich są oznaczenia:
R50, ... R53. Teraz szukamy tego na szhemacie (Orient.jpg)...
... to tutaj: Regulacja - schemat.jpg no i widać że te prostokąciki z "wbitymi czarnymi strzałkami" to to samo; R50, R51 itd. Nawet tak samo podpisane: [Nasycenie] [Kontrast] Chodzi o to że szukasz na schemacie po oznaczeniach tego co masz na rysunku "Elementy.jpg"
Załączniki
Regulacja - schemat.JPG
Orient.JPG
Orient.JPG (24.5KiB)Przejrzano 8584 razy
Regulacja - elementy.JPG

elektronikopo
-
-

Postautor: elektronikopo » 13 lis 2007, o 15:39

A może ktoś odnaleźc te rzeczy to napisałem w pierwszym poscie

Awatar użytkownika
yjek
-
-

Postautor: yjek » 13 lis 2007, o 17:35

a nie widać moich obrazków:638:

elektronikopo
-
-

Postautor: elektronikopo » 13 lis 2007, o 19:26

Widać widać tylko gdzie jest Pcz i Wcz. Gdzie UHS i VHS? Gdzie jest moduł TDa531 , tyrystory 199 i tranzystory T101.

Co to za układ który zaznaczyłem. Prosze opisać mi caly ten układ co on robi , opisać najważnijsze jego elementy , co robi ten układ itp wszytsko o tym układzie co zaznaczyłem

Obrazek

Te elementy odnoszą sie do układy który zaznaczyłem . Prosze opisać te elementy i co one robia. Wyjasnić zasade działania tego układu.

Mam proźbe do osób znajacych się na telewizorze jak by ktoś mógł prosze omówić mi caly schemat telewizora. Umawijąc i zaznaczjąc na schemacie głowne bloki wchodzące w skład telewizora i napisanie co one robia. I opisanie głownych elementów tych układów

Awatar użytkownika
yjek
-
-

Postautor: yjek » 13 lis 2007, o 19:32

To jest zasilacz a jak będę miał czas to jeszcze coś napisze
( powiedział "nieznający się" :611: ) - a znającym powodzenia życze ;P

elektronikopo
-
-

Postautor: elektronikopo » 13 lis 2007, o 19:40

Prosze opisać co to są za układy co zaznaczyłem nie wiem czy dobrze ja zaznaczyłem to wrazie błedu prosze zaznaczyć prawidłowo te układy wchodzące w skład telewizora dokładniej bloki wchodzace w sklad telewizora.Prosze napisać co robia te układy i opisać najwaznijsze ich elementy

Obrazek

Awatar użytkownika
yjek
-
-

Postautor: yjek » 13 lis 2007, o 20:24

Patrz na swój post, na ten skan w wysokiej rozdzielczości.
Zaczynamy od lewego dolnego rogu nad tabelkami.
Element L801 i C 802, czyli wszystko w kreskowanym prostokącie tworzą filtr przeciwzakłóceniowy, ma na celu eliminowanie przedostawania sie zakłóceń z sieci zasilającej do odbiornika i na odwrót bo mamy tu do czynienia z zasilaczem impulsowym.
L553 to tak jak napisane - cewki na kineskopie które rozmagnesowują go w czasie włączania i chyba też wyłączania odbiornika. Namagnesowane elementy kineskopu negatywnie wpływają na geometrię obrazu. Działa to tak że cewki są molestowane przemiennym prądem o wygaszającym stopniowo charakterze, przy tak zmieniającym się polu magnetycznym cewek elementy ewentualnie namagnesowane tracą ten niepożądany stan.
D703 to mostek prostowniczy Graetz'a, w parze z kondensatorem C205, który wygładza tętnienia napięcia, tworzą podstawowy układ prostowniczy.
Element B700 to bezpiecznik, przy zwarciu nie płonie Ci cały telewizor tylko bezpiecznik się fajczy :611:
Dioda D700 prostuje tylko jednopołówkowo a nie dwu- jak mostek D703.
Cały układ w otoczce z gróbej linii oznaczony jako UMZ 2010 to przetwornica.
steruje ona transformatorem TR 700 po przez tranzystor T601. Zwykły transformator podpięty bezpośrednio do sieci, pracujący z 50-cioma cyklami na sekundę byłby duży i ciężki a taki zasilacz impulsowy zasila się wyprostowanym napięciem po to żeby z wygładzonego prądu zrobić znów prąd zmienny ale o znacznie wyższej częstotliwości; transformator takiego zasilacza impulsowego pracuje z częstotliwością kilkudziesięciu tysięcy cyli na sekundę, transformator jest mały, lekki i nie jest z blach stalowych tylko z rdzenia ferromagnetycznego. Nie będę się rozpisywał na temat przetwornicy bo to generator impulsów sterowany napięciem z tego samego transformatora (ma to na celu utrzymanie napięcia wyjściowego na stałym poziomie - mówimy tu o stabilizacji), układy formowania impulsów i takie tam.
Za transformatorem są diody prostownicze i kondensatory wygładzające napięcie (C714, C711 itd.) No i schemat mi ucięło dalej ale to w zasadzie koniec zasilacza.
Ostatnio zmieniony 7 lut 2008, o 11:14 przez yjek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
yjek
-
-

Postautor: yjek » 13 lis 2007, o 20:35

Nie no teraz mnie załamałeś :633:
Można powiedzieć co to za bloki ale opisywać to wszystko ... :630:

elektronikopo
-
-

Postautor: elektronikopo » 13 lis 2007, o 22:14

Moze ktos dodać do tego

jony
-
-

Postautor: jony » 16 lis 2007, o 13:52

Zobacz tu
http://unimor.pigwa.net/downloads.php?c ... oad_id=113 (dokładny opis zasady działania przetwornicy zastosowanej w tym TV, nie będzie to łatwe bo trzeba wiedzieć jak działa przetwornica zaporowa (flyback) i wiele innych dodatkowych rzeczy )
http://unimor.pigwa.net/downloads.php?c ... load_id=93 ( A tu opis jak działa całego TV)

000andrzej
-
-

Postautor: 000andrzej » 16 lis 2007, o 19:56

.... Napiszcie jak sie czyta ten schemat
Kolego - a mógłbyś mi napisać jakie bloki znajdują się w TV? I za co są odpowiedzialne?

Jak będziesz znał układ blokowy danego urządzenia i zasadę działania, zobaczysz jak te bloki się łączą - bez problemu znajdziesz je w dowolnym schemacie. Zakładam, że wiesz co to jest rezystor :597:

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”