Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMOSFET z kanałem zubozanym.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam wszystkich.
Poszukuje symboli tranzystorów z kanałem zubozanym.
Poszukiwania w sieci nie przyniosły oczekiwanego rezultatu.
Zna ktos moze symbole oznaczeń takich tranzystorów?
Chciałbym żeby był to tranzystor parametrów takich jak BC558 i BC109 tylko z kanałem zubożanym.
POZDRAWIAM
Poszukuje symboli tranzystorów z kanałem zubozanym.
Poszukiwania w sieci nie przyniosły oczekiwanego rezultatu.
Zna ktos moze symbole oznaczeń takich tranzystorów?
Chciałbym żeby był to tranzystor parametrów takich jak BC558 i BC109 tylko z kanałem zubożanym.
POZDRAWIAM
-
- -
- Kontaktowanie:
Skoro wiesz ze jeden to NPN, a drugi to PNP, to pewnie wiesz tez ze to bipolary (tranzystory zlaczowe), a nie polowe tranzystory. A wiec jaki MOSFET, jaki zubozony/wzbogacony kanal?Wiem że jeden to NPN i PNP tylko obydwa to kanały wzbogacane.
Btw. nie dostaniesz MOSFET'a o parametrach takich jak BC558/109... moze dlatego ze te cechuja sie zupelnie innymi parametrami.
dla mnie zagadka...no ale do sterowania przekaznikami wprost z lini portu uC JA zazwyczaj stosuje BS170....,
http://w3.id.tue.nl/fileadmin/id/object ... /BS170.pdf
http://w3.id.tue.nl/fileadmin/id/object ... /BS170.pdf
NIKT nie zna mosfeta z kanałem ZUBOŻANYM??
Może spróbuje w inny sposób.
Jest sobie napięcie 5v sterujące końcówką G w tranzystorze , w tym czasie przejście między
S a D jest zamknięte czyli tranzystor nie przewodzi.
Po wyłączeniu napięcia 5v z końcówki G zaczyna przewodzić tranzystor i załącza się buzzer powiadamiający o zaniku napięcia 5v.
Myślałem że jak są tranzystory z kanałem wzbogacanym to znaczy w stanie spoczynku NIE PRZEWODZĄ to i są tranzystory z kanałem zubożanym które w stanie spoczynku przewodzą.
Może spróbuje w inny sposób.
Jest sobie napięcie 5v sterujące końcówką G w tranzystorze , w tym czasie przejście między
S a D jest zamknięte czyli tranzystor nie przewodzi.
Po wyłączeniu napięcia 5v z końcówki G zaczyna przewodzić tranzystor i załącza się buzzer powiadamiający o zaniku napięcia 5v.
Myślałem że jak są tranzystory z kanałem wzbogacanym to znaczy w stanie spoczynku NIE PRZEWODZĄ to i są tranzystory z kanałem zubożanym które w stanie spoczynku przewodzą.
Tranzystory z kanałem zubożanym różnią się charakterystykami od tranzystorów z kanałem wzbogacanym (mowa tu tylko o tranzystorach unipolarnych).
A to czy będą przewodzić po podaniu stanu wysokiego czy też niskiego (przejście pomiędzy źródłem [S] a drenem [D] ) to zależy od tego czy są to tranzystory z kanałem typu N czy typu P.
Sparawa ma się analogicznie do tranzystorów bipolarnych:
Kiedy podasz wysoki stan na bazę tranzystora i aby on nie przewodził to musi to być tranzystor typu PNP, w przypadku zastosowania tranzystora NPN podanie stanu wysokiego na jego bazę spowoduje przewodzenie z kolektora [C] do emitera [E]
Między bazę tranzystora a procka dajesz rezystor o wartości rzędu kilkudziesięciu kilo Ohm'ów by zabezpieczyć jego bramkę przed nadmiernym prądem, buzzer oczywiście z wbudowanym generatorem i na napięcie równe napięciu jakie podasz na zasilanie [+]
A to czy będą przewodzić po podaniu stanu wysokiego czy też niskiego (przejście pomiędzy źródłem [S] a drenem [D] ) to zależy od tego czy są to tranzystory z kanałem typu N czy typu P.
Sparawa ma się analogicznie do tranzystorów bipolarnych:
Kiedy podasz wysoki stan na bazę tranzystora i aby on nie przewodził to musi to być tranzystor typu PNP, w przypadku zastosowania tranzystora NPN podanie stanu wysokiego na jego bazę spowoduje przewodzenie z kolektora [C] do emitera [E]
Między bazę tranzystora a procka dajesz rezystor o wartości rzędu kilkudziesięciu kilo Ohm'ów by zabezpieczyć jego bramkę przed nadmiernym prądem, buzzer oczywiście z wbudowanym generatorem i na napięcie równe napięciu jakie podasz na zasilanie [+]
- Załączniki
-
- PNP.JPG (2.56KiB)Przejrzano 11376 razy
Mają nie przewodzić po podaniu stanu wysokiego czy też niskiego.Mają przewodzić gdy nie podany jest żaden stan.
Coraz bardziej placzesz sie w zeznaniach... tak z czystej ciekawosci mozesz zdefiniowac "zaden stan"??
Btw. to by sie dalo zrobic na kilku tranzystorach i 1 czy 2 przekaznikach... dokladnie na ilu to zaleznie oczywiscie od dalszych wyjasnien procesowych.
No i w czym problem??Fotodioda miała zasilać tranzystor który miał włączać buzer.
Tylko że buzer miał działać gdy FOTODIODA będzie nie oświetlona a gdy oświetlona to miał nie działac.
Czy rozwiazanie na 2 tranzystorach (NPN), 2-4 rezystorach i tej diodzie Cie satysfakcjonuje?? Czy to tez (z jakis tam wzgledow) nie wchodzi w gre?
A moze 1 (PNP) + jakies tam rezystorki? tez sie da.
Btw. Czyli jednak buzer ma dzialac przy niskim stanie (a nie "zadnym") sterujacym.
Pewnie że może być!!!!
Przydał by się taki schemacik.
A może był by jeszcze jeden???
Mianowicie.
Są dwa mini przekaźniki nr1 i nr2 podłączone do tranzystorów którymi steruje fotodioda.
gdy światło pada na fotodiodę to załączony jest przekaźnik nr1 a gdy fotodioda jest nieoświetlona to działa przekaźnik nr2.
Chciał bym żeby działały na przemian przy oświetlonej nr1 a przy nieoświetlonej nr2.
Może ktoś by narysował coś takiego.
A może leprzy fototranzystor????
i czy można oświetlac te dwa elementy laserem?
JESTEM ZIELONY
Przydał by się taki schemacik.
A może był by jeszcze jeden???
Mianowicie.
Są dwa mini przekaźniki nr1 i nr2 podłączone do tranzystorów którymi steruje fotodioda.
gdy światło pada na fotodiodę to załączony jest przekaźnik nr1 a gdy fotodioda jest nieoświetlona to działa przekaźnik nr2.
Chciał bym żeby działały na przemian przy oświetlonej nr1 a przy nieoświetlonej nr2.
Może ktoś by narysował coś takiego.
A może leprzy fototranzystor????
i czy można oświetlac te dwa elementy laserem?
JESTEM ZIELONY
Tak na szybko bo nie mam czasu, reszte dodam pozniej (zreszta tu nie mam nawet painta ).
Co do drugiego problemu: Do tego wystarczy 1 przekaznik. Zwykle maja styki oznaczone jako NC i NO, co oznacza odpowiednio "normalnie zalaczony" i "normalnie otwarty". A to oznacza ze jesli przekaznij jest niewysterowany to zalaczone sa styki NC, a jak go wysterujesz to NC sie rozwieraja, a zwieraja NO. Ot i cala filozofia. No chyba ze chcesz zalaczac 2 rozne obwody, wowczas tez jeden przekaznik, ale dwudrozny
Oswietlac mozesz tym, co jest dopasowane do odbiornika. Tzn jesli fotodioda jest na dlugosc fali zblizona do zrodla oswietlajacego... to pewnie ze mozna.
Co do drugiego problemu: Do tego wystarczy 1 przekaznik. Zwykle maja styki oznaczone jako NC i NO, co oznacza odpowiednio "normalnie zalaczony" i "normalnie otwarty". A to oznacza ze jesli przekaznij jest niewysterowany to zalaczone sa styki NC, a jak go wysterujesz to NC sie rozwieraja, a zwieraja NO. Ot i cala filozofia. No chyba ze chcesz zalaczac 2 rozne obwody, wowczas tez jeden przekaznik, ale dwudrozny
Oswietlac mozesz tym, co jest dopasowane do odbiornika. Tzn jesli fotodioda jest na dlugosc fali zblizona do zrodla oswietlajacego... to pewnie ze mozna.