Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Dźwięk a mikrokontrolery

yogipg
-
-
Dźwięk a mikrokontrolery

Postautor: yogipg » 25 paź 2007, o 15:00

Witam, tak sobie szukałem na rożnych forach i nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na pytanie, co można podłączyć do układu mikrokontrolera, w moim przypadku ATMega, zeby mieć dźwięk, nie chodzi mi o układy ISD, bo takowe już mam i jakość nie jest za rewelacyjna. Czy ktoś próbował podłączyć np. odtwarzacz przenośny mp3, albo coś innego? cokolwiek co da się wysterować łatwo, szybko i przyjemnie i będzie dobrze brzmieć? Jakieś propozycje?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 25 paź 2007, o 17:40

Mozna sobie podlaczyc wiele rzeczy... np. (zaleznie od wersji ATMegi) wykozystac wbudowany DAC i... juz mozesz puszczac prasta muzyczke ;)

Nie wystacza? To moze VS1001 (lub jego nastepcy)?? Poczytaj o Yamppie. Sa tego tony w sieci (tekstow znaczy sie).

Wszystko zalezy od tego co, i jakim kosztem chcesz uzyskac.

yogipg
-
-

Postautor: yogipg » 26 paź 2007, o 09:16

Raczej nie chodzi mi o koszt, głównie chodzi o prostotę i łatwość obsługi, może są jakieś moduły z kartami pamięci które można podłączyć do mikrokontrolera??, chodzi mi o układ, który przysłowiowo ma zasilanie, wyjście na głośnik/wzmacniacz i pinu do sterowania play/stop/reset itp, no i oczywiście da się na tym pracować szybko.

A może jeszcze inaczej, może ktoś tutaj ma coś takiego w swojej kolekcji? A może coś podobnego i jest w stanie coś takiego zbudować, jak co zapraszam na priva, porozmawiamy, oczywiście nie mówimy tutaj o darmówkach :)

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 26 paź 2007, o 13:26

No wiesz co... na tak postawione pytanie, to mozna juz chyba odpowiedziec jedynie nastepujaco:

Podlacz sobie ta ATMege do komputera, i zacznij sterowac nia WinAmpa. To jest proste do wykonania, a skoro koszt sie nie liczy... za to jakie beda mozliwosci. Nie tylko audio, ale i video, a nawet pograc bedziesz mogl.

Troche powazniej, oczywiscie sa moduly o ktorych piszesz... nie chce mi sie teraz wertowac, ale przerzuc 2-3 ostatnie numery EP zerkajac na reklamy, cos znajdziesz.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”