Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Dopasować sygnaly na we i wy toru radiowego 433MHz

toma19
-
-
Dopasować sygnaly na we i wy toru radiowego 433MHz

Postautor: toma19 » 20 paź 2007, o 14:38

Potrzebuje zaprojektowac uklad dopasowujacy sygnaly na we i wy toru radiowego do wspolpracy z ukladami cyfrowymi zasilanymi z nap +5V. Z tego co wiem to trzeba by bylo zrobic stabilizator obnizajacy nap do 3.3V, uklad translacji poz. logicznych. Czyli moge Zastosowac np. LP2950??? Dodatkowo jakies kondensatory??

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 20 paź 2007, o 17:12

Czyzby kolejne zadanie domowe. Ale chociaz nie "zrobcie mi" :607:

Troche chyba sie zgubiles w tym co piszesz (ale zakladajac ze wiem o co Ci chodzi), 2950 (w odpowiedniej wersji) zapewni Ci stabilizacje (i dopasowanie) zasilania. Nie ma tu jednak nigdzie mowy o dopasowaniu sygnalow logicznych we/wy.
Do tego najlatwiej bedzie zastosowac jakis bufor serii 74HC (chocby 125/244 zalezy ile tych linii we/wy masz). Musisz oczywiscie sprawdzic czy "uklady cyfrowe" poracza sobie z interpretacja stanow wyjsciowych z tego bufora.

Przy okazji sugeruje na przyszlosc zakladanie podobnych tematow jednak w tematach ogolnych (wzglednie w technice cyfrowej).

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”