Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Transformator

Lecki89
-
-
Kontaktowanie:
Transformator

Postautor: Lecki89 » 10 wrz 2007, o 11:25

Witam mam problem otóż posiadam dużo sprzętu grającego i oświetleniowego gdy podłączam to wszystko naraz a jest to niezbędne wysiadają mi korki kolega poradził mi żebym zakupił transformator tylko nie mam pojęcia jaki wiem tylko ze maksymalne napięcie z którego mogę korzystać to 1600-1700v później wysiadają mi korki potrzebował bym transformatora dzięki któremu mógłbym osiągnąć 3000v albo i więcej.

Za odpowiedź z góry dziękuje i pozdrawiam.[/b]

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Re: Transformator

Postautor: radzio » 10 wrz 2007, o 11:35

nie mam pojęcia jaki wiem tylko ze maksymalne napięcie z którego mogę korzystać to 1600-1700v później wysiadają mi korki potrzebował bym transformatora dzięki któremu mógłbym osiągnąć 3000v albo i więcej.
:632:

Transformator nie da 'na wyjsciu' większej mocy niż pobierze 'na wejściu'. Napięcie i owszem, ale to nie o napięcie tu chodzi...

Lecki89
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Lecki89 » 10 wrz 2007, o 11:40

a czy jest jakieś urządzenie które pozwoliło by mi na to??

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 10 wrz 2007, o 11:54

Żadne urządzenie nie odda większej mocy niż pobierze.
O ile faktycznie pobierasz tylko 1,7kW i wywala korki to coś jest nie w porządku. Wymiana bezpiecznika na większy odpada, gdyż zazwyczaj dostosowany on jest do licznika/instalacji i po to go "wywala" aby zapezpieczyć pzred przeciążeniem. Gdzie ten sprzęt podłaczasz? W domu? Jaką masz instalacje? Kable miedziane, aluminiowe? Oprócz sprzętu grającego właczone są inne duże odbiorniki energii? Grzenik elektryczny, płyta grzewcza lub coś podobnego?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 11 wrz 2007, o 12:18

Ilu Amperowe bezpieczniki tam masz? Może są za małe, bo ktoś takie założył...

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”