Czy ktoś podchodził może od strony technicznej do pomiaru temperatury w wirujących elementach? Mam tutaj na myśli szczególnie dobry sposób przesyłu informacji. Chodzi o pomiar w jednym z punktów wirującego bębna. Zastanawiam się nad zastosowaniem jakiegoś modułu radiowego. De facto nie znam jeszcze prędkości z jaką wiruje bęben.
Pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPomiar temperatury wirującego bębna.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
A chodzi o pomiar w konkretnym punkcie na obwodzie tego bebna, czy moze w konkretnym "pierscieniu"... do czego zmierzam, moze wykozystac pomiar bezstykowy, tyle teraz ostatnio tych termometrow, mozna by nawet pokusic sie o probe zsynchronizowania pomiaru z obrotami. Nie wiem (bo mnie to nie interesowalo) jak jest z czasem przetwarzania tych termometrow, bo (zwlaszcza przy szybko obracajacym sie bebnie) moze to stanowic pewien problem dla punktowego pomiaru.
- sagittarius
- -
A orientujesz sie jaki jest czas przetwarzania tego pomiaru?? Bo moze dalo by sie nie prowadzic pomiaru ciaglego, tylko zsynchronizowac go z obrotami. Oczywiscie przy szybkich obrotach to nie zda egzaminu, ale przy wolniejszych... oczywiscie z zalozeniem ze wymagany przez termometr czas tez na to pozwoli
- sagittarius
- -
Czasu dokładnego nie znam. Myślę jednak, że jest niezbyt długi, a z pewnością nie tak długi jak w termoparach i czujnikach platynowych. By mieć pewność pomiaru w punkcie pomiarowym należy zastosować dodatkowo specjalą taśmę, która ma współczynnik emisyjności równy 0,95. Wtedy dokładność pomiaru jest bardzo duża. Nadal nie bardzo wiem, na czym chcesz mierzyć temperaturę. A w pomiarach i automatyce bardzo ważna w doborze czujnika jest aplikacja. Myślę jednak, że sobie poradzisz
- sagittarius
- -