Jakiś czas temu kupiłem sobie transmiter mp3 do radia samochodowego i niby wszystko jest cacy ale jest jeden szczegółowy problem. Gniazdo zapalniczki jest zasilane tylko wtedy, gdy włączona jest stacyjka lub gdy samochód jest odpalony. Chciałem podłączyć w.w. gniazdo bezpośrednio pod kable zasilające radia (''+ Connent to battery'' , ''Ground'' czyli minus) - tak opisane są kable na odtwarzaczu, odpowiednio czerwony(+) i czarny (-). W tej dziedzinie jestem trochę zielony i dlatego zgłaszam się z prośbą na tym forum.
Zrobiłem tak, zdjąłem kostkę zasilającą gniazda(wychodzą z niej chyba 4 kabelki), podpiąłem się pod czerwony kabelek radia (+) i podłączyłem go pod jedną z blaszek z tyłu gniazda zapalniczki, a dokładniej tą, która jest po środku gniazda, drugim kabelkiem podpiąłem się pod minus i podłączyłem pod blaszkę, która jest bardziej na zewnątrz gniazda czyli minus. Okazało się, że coś jest nie tak, bezpiecznik radia, który jest zamontowany na kablach + i - przepalił się, czyli nastąpiło jakieś zwarcie.. Sprawdzałem kilka razy czy nie stykają się gdzieś jakieś kabelki ale nie było tak. Powtórzyłem operację jeszcze kilka razy i w raz to samo. Później okazało się, że bezpiecznik transmitera również się spalił..
Dla użytkowników tego forum jest to pewnie banalna sprawa ale jak już mówiłem jestem w tym trochę zielony, znam się bardziej na mechanice niż na elektronice dlatego chciałbym, aby ktoś mi wytłumaczył co zrobiłem nie tak i jak ewentualnie można to inaczej zrobić.
Głównym celem jest to, aby transmiter działał bez włączania stacyjki. (Radio działa w ten sposób)
Pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPodłączenie zapalniczki pod prąd...
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
-
- -
-
- -