Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

przetwornik prądu stałego z 12V na 1,5V

pIORT
-
-
przetwornik prądu stałego z 12V na 1,5V

Postautor: pIORT » 5 cze 2007, o 15:21

Witam
potrzebuję zmontować jak najprostsze urządzenie zamieniające prąd z akumulatora 12V na prąd stały o regulowanym zakresie od 1,5 V do 3V (może być większy zakres ale nie jest konieczny). Urządzenie to ma za zadanie zasilić świecę żarową w silniku modelarskim. Teoretyczny pobór to 1 do 2 amper. Do tej pory stosowałem zwykłą baterię 1,5V ale rozładowywała sie po koło 3 minutach. Jeśli ktoś wie jak takie ustrojstwo zrobić to bardzo proszę o pomoc.
z góry dziękuję pIORT

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 5 cze 2007, o 16:08

Witam. Może LM317?

http://www.electronics-lab.com/articles/LM317/

P.S. Na Hetmańskiej 1 (Podzamcze) dostaniesz na pewno wszystko za kilka złotych.

pIORT
-
-

Postautor: pIORT » 5 cze 2007, o 16:21

dzięki za szybką reakcję.
tylko tyle że niektóre elementy schematu z linka który mi podałeś mi nic nie mówią gdyż jestem laikiem w dziedzinie elektroniki. Jeżeli pokażę ten schemat w sklepie będą wiedzieć o jakie lelmenty mi chodzi? i czy z samodzielnym montażem tych części może być jakiś problem?
a mówiąc o podzamczu mówimy o Wałbrzychu tak?
pozdrawiam pIORT

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 5 cze 2007, o 16:49

dzięki za szybką reakcję.
tylko tyle że niektóre elementy schematu z linka który mi podałeś mi nic nie mówią gdyż jestem laikiem w dziedzinie elektroniki. Jeżeli pokażę ten schemat w sklepie będą wiedzieć o jakie lelmenty mi chodzi? i czy z samodzielnym montażem tych części może być jakiś problem?
a mówiąc o podzamczu mówimy o Wałbrzychu tak?
pozdrawiam pIORT
Zobacz to:
http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT1066.pdf
Można zamówić w sklepie AVT.

Albo zamówić samą płytkę i dokupić części.
Zrobiłbym Ci ten stabilizator, ale ostatnio mało czasu mam a jest naprawdę banalny.
Co do Sklepu to oczywiście w Wałbrzychu - czasami tam jeżdżę po części.

pIORT
-
-

Postautor: pIORT » 5 cze 2007, o 18:21

wielkie dzięki kupię części i sprobuję myślę że powinienem dać radę. a jeśli nie to chyba są też dostępne kity AVT już zmontowane
pozdrawiam i jeszcze raz dzięki
pIORT

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 5 cze 2007, o 18:27

Jak Ci się nie uda to daj znać zrobię Ci taki zasilacz w wolnym czasie i podeślę albo podwiozę.

pIORT
-
-

Postautor: pIORT » 5 cze 2007, o 18:32

ok

[ Dodano: 07-06-2007, 15:52 ]
witam ponownie
zmontowałem całość podłączyłem do akumulatora samochodowego 12V na wyjście miernik i suuper regulowane napięcie pomiędzy 0.34V a 9.6V
żeby wypróbować cały układzik ustawiłem na 6V i podłączyłem żaróweczkę 6V no i problem bo ta nawet się nie żarzy nie mówiąc już o świeceniu
co mogłem sknocić??

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 8 cze 2007, o 12:11

A z którego schematu skorzystałeś?
Sprawdź czy dobrze wyprowadzenia połączyłeś

A tak swoja drogą to nie możesz zastosować żaróweczki 12V? albo dwie szeregowo 6V.
Albo jeszcze lepiej kupić diodę LED super hiper ultra jasną ;) na allegro za 2zł + rezystor w szeregu dajmy 56Ω i gotowe, do tego dochodzi duża oszczędność pobieranej mocy, bo jak wiadomo taka zwykłą dioda LED pobiera mniej energii niż żarówka.

kliknij miniaturę aby powiększyć
Obrazek

pIORT
-
-

Postautor: pIORT » 13 cze 2007, o 16:05

faktycznie drobny błąd w podłączeniu stabilizatora. teraz jest wszystko ok
dzięki za pomoc

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”