Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Kurs Ethernut - co chcielibyście w przyszłych odcinkach?

TWl
-
-
Kurs Ethernut - co chcielibyście w przyszłych odcinkach?

Postautor: TWl » 10 kwie 2007, o 14:40

Pomału kończą mi się pomysły na kolejne odcinki kursu o Ethernucie w EP. Czy jest coś, co chcielibyście, żeby znalazło się w ramach kursu? Jaka tematyka bardziej Was intersuje - proste przykłady, rozbudowane projekty wymagające dodatkowych układów peryferyjnych, bardziej szczegółowe omówienie jakichś funkcji systemu, itd?

Pozwoliłem sobie przykleić temat na jakiś czas. End
Ostatnio zmieniony 14 maja 2009, o 20:11 przez TWl, łącznie zmieniany 5 razy.

lamer0
-
-

Postautor: lamer0 » 25 cze 2007, o 19:45

Może interesującym byłoby opisanie sposobu np obsługi tel. kom. jako modemu?

krzych51
-
-

Postautor: krzych51 » 25 cze 2007, o 20:42

Witam.
Moim zdaniem seria prostych przykładów wykorzystania eternetu będzie miała sporą wartość edukacyjną. Osobie początkującej łatwiej jest zrozumieć problem analizując proste przypadki zastosowania niż duży projekt. Natomiast opracowanie później większego projektu mogłoby być zwieńczeniem całego kursu.
Pozdrawiam serdecznie Krzych

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 25 cze 2007, o 21:35

Lamer:

Fajnie, ale chyba to nie przejdzie w Ethernucie, na tyle na ile pamietam z tego projektu...

Krzych:

Ale przeciez przyklady juz byly... TWI pyta jakie jeszcze... pozatym mam wrazenie (moze mylne) ze nie spojrzales dokladnie... Ethernut ;p

TWI:

Szczerze mowiac to kurs przegladalem tylko po lepkach... jakos mnie nie przekonuje ten projekt (mowie o Ethernucie nie o kursie). A wiec narazie nic nie podpowiem, ale moze mi wpadnie cos ciekawego do glowy, to dam znac.

gavi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: gavi » 4 lip 2007, o 08:10

Witam
Zakłada się że system Ethernut będzie używany głównie do obsługi Ethernetu. Czy nie można by jednak na tym systemie stworzyć jakiegoś układu sterowania który odbierałby sygnały z czujników (np temperatury czy dostępu) i w zależności od ich stanów realizował założone funkcje, umożliwiając jednocześnie nadzorowanie całości przez sieć?
Funkcje sieciowe Ethernutu zostały omówione dość szeroko, natomiast stosunkowo mało jest na temat wykorzystania go jako normalnego systemu operacyjnego. Może jakieś przykłady obsługi interfejsów I2C czy 1wire?

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”