Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięStabilizator/przetwornik 6V do led 3-5W prośba o pomoc
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam
Niestety z elektroniki jestem prawie laikiem, więc prosze o pomoc Was.
Staram się przerobić moją latarke na dobrą diode 3-5W, jednak nigdzie nie moge znaleźć przetwornika do niej
Zasilanie to 5-6V (4xR14, ew. akku)
Dobrze by było, gdyby przetywornik miał możliwość skokowej zmiany prądy (np. 50-100-150%)
Czy ktoś jest skłonny zrobić traki przetwornik?
Czy ktoś wie, gdzie ew. taki kupić?
pozdrawiam i prosze o pomoc
Niestety z elektroniki jestem prawie laikiem, więc prosze o pomoc Was.
Staram się przerobić moją latarke na dobrą diode 3-5W, jednak nigdzie nie moge znaleźć przetwornika do niej
Zasilanie to 5-6V (4xR14, ew. akku)
Dobrze by było, gdyby przetywornik miał możliwość skokowej zmiany prądy (np. 50-100-150%)
Czy ktoś jest skłonny zrobić traki przetwornik?
Czy ktoś wie, gdzie ew. taki kupić?
pozdrawiam i prosze o pomoc
Typowe zasilanie diody LED to 3,6V przy 20mA poboru prądu.Przy 4,5V zasilaniu wstaw rezystor 100 om i podłącz zasilanie.Przetwornica do tego jest zbędna,regulację jasności świecenia Możesz osiągnąc poprzez zmianę rezystora na większy,bądż zmianę napięcia zasilania diody,ale tylko do 100% jej możliwości. 150% nie uzyskasz,ponieważ uszkodzisz diodę
@karel21
kolega napisał 3-5W, rezystor sie do tego nie nadaje
na forum elektrody zdaje sie ktoś robił taki projekt, chyba na MCP1651
to ten temat:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic690289.html
pozdrowienia
kolega napisał 3-5W, rezystor sie do tego nie nadaje
na forum elektrody zdaje sie ktoś robił taki projekt, chyba na MCP1651
to ten temat:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic690289.html
pozdrowienia
Po pierwsze primo. Rezystory 5 Watowe sa powszechnie dostepne w handlu.
Po drugie primo. Jesli nie bedzie to jedna dioda 3-5W, tylko zespol takich diod dajacych lacznie 5W, to mozna przeciez dla kazdej zastosowac osobny rezystor.
Choc faktycznie, przy zasilaniu bateryjnym, o wieeeele lepsza byla by przetwornica - ze wzgledu na straty.
Po drugie primo. Jesli nie bedzie to jedna dioda 3-5W, tylko zespol takich diod dajacych lacznie 5W, to mozna przeciez dla kazdej zastosowac osobny rezystor.
Choc faktycznie, przy zasilaniu bateryjnym, o wieeeele lepsza byla by przetwornica - ze wzgledu na straty.
Przede wszystkim ze względu na szeroki zakres zmian napięcia ogniw. W pytaniu mowa o:Choc faktycznie, przy zasilaniu bateryjnym, o wieeeele lepsza byla by przetwornica - ze wzgledu na straty.
Baterie alkaliczne opłaca się rozładowywać do 1V/ogniwo (a nawet do 0.9V, ale to już niewielki zysk). Zatem z 4 ogniw szeregowo uzyskamy:Zasilanie to 5-6V (4xR14, ew. akku)
V_bat(alk) = 6.1 ... 4V.
Zakres zmian napięcia baterii akumulatorów niklowych będzie nieco mniejszy. Powiedzmy
V_bat(akuNi) = 4.8 ... 4V
Ale po odliczeniu spadku napięcia na białej diodzie LED (powiedzmy Vf=3.5V) na szeregowym rezystorze Rs zostaje nam:
V_Rs(alk) = 2.6V ... 0.5V -> Imax / Imin > 5 (!!!)
V_Rs(akuNi) = 1.3V ... 0.5V -> Imax / Imin = 2.6 -> mniej, ale i tak stanowczo zbyt dużo.
Wniosek 1: Układ z ograniczeniem prądu za pomocą szeregowego rezystora nie ma sensu.
Wniosek 2: Potrzebny jest układ stabilizujący prąd diody niezależnie od napięcia zasilania, czyli liniowe źródło prądowe albo przetwornica DC/DC z prądowym sprzężeniem zwrotnym.
Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że przetwornica zapewni lepsze wykorzystanie baterii. Ale w tym konkretnym przypadku, tzn. przy względnie niskich napięciach zasilania i konieczności wtrącenia rezytora do pomiaru prądu LEDa może się okazać, że liniowe źródło prądowe wygra per saldo z pierwszą z brzegu niewyżyłowaną przetwornicą.
BTW: Co najmniej kilka firm produkuje specjalizowane przetwornice DC/DC przeznaczone do zasilania białych LED mocy.
--
MDz
Witam.
Mam już diody, oto ich parametry:
przy 350mA 1W (napięcie przewodzenia ok. 3,0V) - 73,9 - 80,6 lum
przy 700mA 2,3W (napięcie przewodzenia ok. 3,3V)- ok 136 lum
przy 1000mA 3,7W (napięcie przewodzenia ok. 3,7V)- ok. 176 lum
(zasilanie powtarzam 4xR14, lub akku)
myśle też o zamontowaniu trzech powyższych diód na jednej soczewce i także nie wiem, czy łączyć je szeregowo (potrzebny przetwornik zwiększający napięcie), czy równolegle (wtedy przetwornik o prądzie 1200-3000mA)
będę wdzięczny za zbudowanie takiego. Myśle, że przy dobrej sprawności znalazł bym jeszcze kilku, kilkunastu nabywców)
pozdrawiam
thunder33@op.pl
Mam już diody, oto ich parametry:
przy 350mA 1W (napięcie przewodzenia ok. 3,0V) - 73,9 - 80,6 lum
przy 700mA 2,3W (napięcie przewodzenia ok. 3,3V)- ok 136 lum
przy 1000mA 3,7W (napięcie przewodzenia ok. 3,7V)- ok. 176 lum
(zasilanie powtarzam 4xR14, lub akku)
myśle też o zamontowaniu trzech powyższych diód na jednej soczewce i także nie wiem, czy łączyć je szeregowo (potrzebny przetwornik zwiększający napięcie), czy równolegle (wtedy przetwornik o prądzie 1200-3000mA)
będę wdzięczny za zbudowanie takiego. Myśle, że przy dobrej sprawności znalazł bym jeszcze kilku, kilkunastu nabywców)
pozdrawiam
thunder33@op.pl
-
- -
Witam
Można znaleźć na Allegro przetwornice
Np.
http://allegro.pl/item167838466_regulow ... 700ma.html
--
Pozdrawiam
Można znaleźć na Allegro przetwornice
Np.
http://allegro.pl/item167838466_regulow ... 700ma.html
--
Pozdrawiam
Jeżeli chcesz miec również regulację mocy świecenia pozostaje Tobie tylko zakup np: na allegro . Ponieważ wykonanie jej w warunkach amatorskich, na pewno będzie mniej opłacalne ,jak zakup gotowej przetwornicy wyprodukowanej przez producentów azjatyckich .Ich koszty produkcji są jednak bardzo niskie(trwałośc i jakośc ..?).