Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Dziwne zachowanie zasilacza impulsowego

k4be
-
-
Dziwne zachowanie zasilacza impulsowego

Postautor: k4be » 24 lut 2007, o 22:09

Konstrukcja układu sterowania i architektura wzorowana na zasilaczu komputerowym, sterownik TL494. Napięcie wyjściowe jest 40V. Jedna z przetwornic działa prawidłowo, natomiast druga, wykonana identycznie, po włączeniu obciążenia piszczy, a na wyjściu ma tętnienia ok 1V, o częstotliwości kilku kHz (takiej, jak pisk). Przebieg przed trafkiem sterującym jest taki sam, jak w innych przetwornicach - poprawnie. Wyjście daje się obciążać normalnie. Podmieniałem z drugim układem elementy: trafo mocy, oba dławiki, kondensatory filtru, diody prostownicze, w końcu złożyłem ten moduł na nowej płytce (większość elementów również zmieniona na inne) - nadal piszczy tak samo. Wykonałem wcześniej kilka podobnych przetwornic i wszystkie działały dobrze. Może ma ktoś pomysł na rozwiązanie tego problemu, nie chcę nad zasilaczem spędzić kolejnych dwóch dni...

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”