Witam!!
Projektuje układ mikropaskowy 2x2 i 4x4 na częstotliwość 2,4GHz zasilany poprzez linie mikropaskowa. Wszystko wykonuje w programach PCAAD 5.0 i SONNET 10.51 (ale to nie ma nic do rzeczy). Na początek zaprojektowalem sama linie mikropaskową na 50ohm (szerokość lini 0.39cm) i do tego pojedyńczy promiennik, który wyszedł mi 3x2.9cm (na czest. 2.4GHz). Następnie dopasowałem promiennik. Ta częśc wyszła mi w mierę poprawnie. Wzmocnienie uzyskałem 37dB. Problem popiero wyszedł jak zabrałem sie za układ 1x2. Nie mam pojecie jak to podłączyć. Na rysunku przedstawiłęm moje podłącznie i wykres. Prose o wasze uwagi na temat prawidłowego podłącznia.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięUkład mikropaskowy 2x2 i 4x4 na 2.4GHZ
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
Dobrze poinformowany kolega w tej materii orzekł co następuje:
"Chyba widzę błąd-rozumiem, że "1" to zasilanie promiennika, ale nie można ot tak sobie rozdzielić sygnału na dwa promienniki trzeba zastosować dzielnik mocy. najprościej Wilkinsona, czyli czyli V, gdzie na krańcach jest rezystor."
http://www.ee.bilkent.edu.tr/~microwave ... kinson.htm
"Chyba widzę błąd-rozumiem, że "1" to zasilanie promiennika, ale nie można ot tak sobie rozdzielić sygnału na dwa promienniki trzeba zastosować dzielnik mocy. najprościej Wilkinsona, czyli czyli V, gdzie na krańcach jest rezystor."
http://www.ee.bilkent.edu.tr/~microwave ... kinson.htm
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
Albo ścięcie zewnętrznej krawędzi narożnika pod kątem 45° (co powoduje, że linia przewęża się w samym narożniku). Niestety nie pamiętam konkretnych szerokości.Dobrze poinformowany przyjaciel informuje też, że linia mikropaskowa nie powinna załamywać się pod kątem prostym. Wskazane tu jest wyprofilowanie łuku.
--
MDz