witam
kupiłem na allegro płytę główna pod SLOT1 (LINK), procesor P3 450 (100mhz). do tego dołożyłem RIVE TNT2, zasilacz 300W. pamięci ram - różne, testowane z 10 kośćmi od 66mhz do 133. po odpaleniu sprzętu wszystko jest ok, wszystkie sprawdzenia biosu przechodzą, startuję z płytki instalacyjnej windows xp. pokazuje się napis "sprawdzanie konfiguracji sprzętowej" i w zależności od tego, jaka pamięć jest w banku, albo się resetuje, albo czarny ekran i nic, kompletnie. nie znam się na chipsetach BX, ale coś słyszałem, ze to może być wina pamięci? jakie pamięci do BX?

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięproblem z chipsetem bx - instalacja windows xp
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
-
- -

- elektronika1984
- -
Mam bardzo podobną płytę. U mnie problem wyglądał podobnie. Przy instalacji Win XP, instalator strasznie gubił pliki. W konsekwencji nie mogłem dokończyć instalacji. Okazało się, że problem jest z pamięcią RAM. Miałem 3 kości 64MB, 64MB i 128MB. Okazało się, że gdy wyciągnąłem dwie kości i zostawiłem jedną (64MB) to komp nie wstawał wcale. I to właśnie ta pamięć robiła problemy. Ja doradzam zrobić ten sam test: zostawić jedną kość i sprawdzić, czy komp na niej wstanie, jeśli tak to jest ok, jeśli nie to jest bee
I tak drogą eliminacji dojdziesz, która pamięć robi ci problemy.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.