Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPreskaler do ok 60Mhz , dla uP.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Problem z 74hc393 polega na zbyt niskich czasach narastania i opadania sygnału wyjściowego ( wynosi on ok. 15..19ns ). tzn. da się zastosować ten układ dla częstotliwości do maksymalnie myślę 30..40, może 50MHz.
Przy odrobinie szczęścia i ostrozności możnaby spróbować zastosować tyen układ.
Spróbuj potraktować ścieżki tak jak linie transmisyjne sygnałowe o określonej impedancji ( unikniesz tzw. dzwonienia sygnału ), musisz zadbać również o obciążanie linii rezystorami.
Rezystory obciążające umieść jak najbliżej wejścia następnego stopnia ( koniecznie rezystory o niskiej rezystancji ( dla TTL wydajność prądowa wynosi 24mA, więc zakłądając że zasilasz ukłądy napięciem 5V, to obciąż linie rezystorami o rezystancji np 500 omów )
Staraj się nie stosować rezystorów o dużych wartościach ( duze wartości rezystorów ogeraniczają pasmo )
Staraj się trzymać ścierzki zasilające zdala od linii sygnałowej.
Jeżeli możliwe to z połącz drugą stronę płytki z masą zasilania,
Unikaj stosowania pojemności na linii sygnałowej
Zadbaj o bardzo dobre blokowanie nóżek zasilających układy scalone ( koniecznie kondensatory ceramiczne o niskiej impedancji.
Najlepiej będzie jak do zasilania układu zastosujesz zasilacz liniowy ( nie impulsowy )
Przy odrobinie pedantyczności i szczęścia otrzymasz pasmo zbliżone do 50MHz.
Tak bym po prostu zrobił.
Pozdrowienia
Bartekgajois
Przy odrobinie szczęścia i ostrozności możnaby spróbować zastosować tyen układ.
Spróbuj potraktować ścieżki tak jak linie transmisyjne sygnałowe o określonej impedancji ( unikniesz tzw. dzwonienia sygnału ), musisz zadbać również o obciążanie linii rezystorami.
Rezystory obciążające umieść jak najbliżej wejścia następnego stopnia ( koniecznie rezystory o niskiej rezystancji ( dla TTL wydajność prądowa wynosi 24mA, więc zakłądając że zasilasz ukłądy napięciem 5V, to obciąż linie rezystorami o rezystancji np 500 omów )
Staraj się nie stosować rezystorów o dużych wartościach ( duze wartości rezystorów ogeraniczają pasmo )
Staraj się trzymać ścierzki zasilające zdala od linii sygnałowej.
Jeżeli możliwe to z połącz drugą stronę płytki z masą zasilania,
Unikaj stosowania pojemności na linii sygnałowej
Zadbaj o bardzo dobre blokowanie nóżek zasilających układy scalone ( koniecznie kondensatory ceramiczne o niskiej impedancji.
Najlepiej będzie jak do zasilania układu zastosujesz zasilacz liniowy ( nie impulsowy )
Przy odrobinie pedantyczności i szczęścia otrzymasz pasmo zbliżone do 50MHz.
Tak bym po prostu zrobił.
Pozdrowienia
Bartekgajois
Po prostu w szereg rezstor 50R ? czy raczej te 500R?
No i nie wiem jak użyć tego HC393. masz może jakiś schemat z nim?
[ Dodano: 11-11-2006, 17:48 ]
Cześć. Nie wiem czy macie trochę czasu , ale byłbym bardzo wdzięczny gdybyście mi narysowali prosty schemat z tym 74HC393 gotowy do podłączenia do uKontrolera atmega32, po prostu nie wiem jak mam mu połączyć te jego nogi aby "zbierał" te 50Mhz i dzielił to na 10... Atmega32 może tak w ogóle policzyć bez żadnego preskalera do 5Mhz? czy może 16Mhz ?? w nocie ma coś o 16MIPS ...?
No i nie wiem jak użyć tego HC393. masz może jakiś schemat z nim?
[ Dodano: 11-11-2006, 17:48 ]
Cześć. Nie wiem czy macie trochę czasu , ale byłbym bardzo wdzięczny gdybyście mi narysowali prosty schemat z tym 74HC393 gotowy do podłączenia do uKontrolera atmega32, po prostu nie wiem jak mam mu połączyć te jego nogi aby "zbierał" te 50Mhz i dzielił to na 10... Atmega32 może tak w ogóle policzyć bez żadnego preskalera do 5Mhz? czy może 16Mhz ?? w nocie ma coś o 16MIPS ...?
No to w czym problem?
Podłącz go zgodnie z obrazkiem, jego WY daj na wejście preskalera, a na końcu preskalera podłącz przez 560 Omów LED, powinien migać z częstotliwością 20 000 000 / 25500 = 784,3137255 Hz. Dojrzysz tyle?
Żarty żartami, ale musisz się za to solidniej zabrać, samo się nie zrobi...
Podłącz go zgodnie z obrazkiem, jego WY daj na wejście preskalera, a na końcu preskalera podłącz przez 560 Omów LED, powinien migać z częstotliwością 20 000 000 / 25500 = 784,3137255 Hz. Dojrzysz tyle?
Żarty żartami, ale musisz się za to solidniej zabrać, samo się nie zrobi...
- Załączniki
-
- #2.jpg (1.4KiB)Przejrzano 4159 razy