Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKomunikacja z notesem CASIO CSF-4650
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Czy ktoś zajmował się komunikacją z notesami elektronicznymi? Posiadam CSF-4650, który ma chyba UART pod RS-232. Zakupiłem już wtyk (tzw. mikrojack), mogę więc się podłączyć, tylko że nie znam protokołu, jakim posługuje się notes! Może ktoś posiada jakieś schematy, opisy komunikacji, czy oprogramowanie?
Kiedys probowalem rozpracowac cos takiego ale to bylo ok 12lat temu (stary juz jestem???). Zgadza sie jest to RS ale potrzebny jest jeszcze konwerter poziomow - najlatwiej MAX232 zasilany z gniazda w komputerze (notesu nie uszkodzisz bo ma separacja galwaniczna wewnatrz - przynajmniej moj SF9500 mial).
Protokol podsluchiwalem uzywajac DOSowego TERM90 w hex'ie.
powodzenia
fragles
Protokol podsluchiwalem uzywajac DOSowego TERM90 w hex'ie.
powodzenia
fragles
Próbowałem już podłączyć się do PC-ta. Zmontowałem prosty konwerter-inwerter na dwóch tranzystorach. Ściągnąłem też jakiś program i... działa :) Mogę teraz przerzucać dane z notesu na kompa i odwrotnie. Bardzo przydatne, zwłaszcza jak chce się zrobić back-up'a spisu telefenów. Udało mi się też sprawdzić, że na początku transmisji CSF wysyła kilka razy kod klawisza [Enter] (nowa linia + powrót karetki) i w tym czasie trzeba mu jakoś odpowiedzieć, by kontyuować transmisję.
Jak znajdę trochę czasu to pobawię się w "podsłuchiwanie".
Jak znajdę trochę czasu to pobawię się w "podsłuchiwanie".