Cześć.
Czy mogę rosić Was o pomoc. Jak dotąd nie miałem z tym problemów ale,..
Czy mozecie mi powiedzieć jak ustawić FUSE Bity w Atmega8 oraz Atmega128 do pracy z zewnętrzym rezonatorem kwarcowym o czętotliwości 16MHz z włączonym BOD.
Np używając Bascoma.
Jest to proste i proszę o wyrozumiałośc, a bedę wdzięczny.
P.S.
A możecie mi przy okazji powiedzieć dlaczego w Datasheet są podane dla rezonatora kwarcowego trzy różne ustawienia bitów CKSEL3..1 (tabela 8 strona 38 dla Atmega128)
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięFusebity w Atmega8 i Atmega 128
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
MAM dodatkowe pytanie. CZy forum jest po to aby usłuszeć odpowiedź typu "proszę zajrzeć do dokumentacji" czy po to aby ktoś kto miał już doświadczenie z czymś o co sie pyta inna osoba podzielił się wiadomościami????
Może dostanę ochrzan od Admina, ale spotkałem się juz z takimi odpowiedziami, których lepiej aby nie było
I dziękuje za posiwięcenie cennego czasu.
Może dostanę ochrzan od Admina, ale spotkałem się juz z takimi odpowiedziami, których lepiej aby nie było
I dziękuje za posiwięcenie cennego czasu.
Re: Fusebity w Atmega8 i Atmega 128
A możecie mi przy okazji powiedzieć dlaczego w Datasheet są podane dla rezonatora kwarcowego trzy różne ustawienia bitów CKSEL3..1 (tabela 8 strona 38 dla Atmega128)
Hmmm... zaraz powiesz ze odpowiedzi byc nie powinno, ale powtorze slowa mw: zajrzyj do dokumentacji. (wbrew pozorom jest to czesto najlepsza odpowiedz, gryz moga wystepowac drobne roznice - takie loklane niuansy - i odpowiadajacy, nawet w dobrej wierze moze podac Ci cos "z pamieci od innego uC". Nie musi przeciez zawsze miec pod reka wszystkich ds - podaje Ci jednak gdzie szukac odpowiedzi).
Ale do rzeczy:
W przytoczonej przez Ciebie tabeli 8 (ktora w mojej wersji datasheetu do 128 znajdujes sie na 36 str !!) jest poza kolumna CKSEL3..1, jeszcze kolumna Frequency Range (MHz). A ustawienia sa nie 3, a 4(6) rozne - w polaczeniu z CKOPT. Jest tez ladne *NOTE podspodem do 1 pozycji.
Dzięki.
Ale przyznaję szczerze, ze czytałem Datasheet.
Głównie to ja pytam o rzezcz taką, że jest tam napisane na stronie nr 38 w tabeli 8 jest w ostatnim wierszu napisane:
CKOPT=0 , CKESL3..1 = 101, 110, 111, Freq. range = 1-..
Dlaczego CKSEL ma do wyboru 3 wartości.
A może masz jakiś opis jak wygląda układ generatorów w uC Atmega. Wtedy łatwiej byłoby mi zobaczyć ustawienia Fuse Bits wpływają na sygnał zegarowy.
Ale przyznaję szczerze, ze czytałem Datasheet.
Głównie to ja pytam o rzezcz taką, że jest tam napisane na stronie nr 38 w tabeli 8 jest w ostatnim wierszu napisane:
CKOPT=0 , CKESL3..1 = 101, 110, 111, Freq. range = 1-..
Dlaczego CKSEL ma do wyboru 3 wartości.
A może masz jakiś opis jak wygląda układ generatorów w uC Atmega. Wtedy łatwiej byłoby mi zobaczyć ustawienia Fuse Bits wpływają na sygnał zegarowy.
Zapewne chodzi ci o bit CKOPT. Zaprogramowanie CKOPT (nadanie mu wartosci 0) zwieksza stabilnosc pracy generatora w trudnych warunkach czyli przy wysokich zakloceniach.
Przy zaprogramowanym CKOPT mikrokontroler moze pracowac z rezonatorem o czestotliwosci do 16 MHz. Gdy bit ten nie jest zaprogramowany, to moze pracowac z czestotliwoscia rezonatora do 8 MHz.
Przy zaprogramowanym CKOPT mikrokontroler moze pracowac z rezonatorem o czestotliwosci do 16 MHz. Gdy bit ten nie jest zaprogramowany, to moze pracowac z czestotliwoscia rezonatora do 8 MHz.