Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Co mozna zrobic z halogenow 12V???

reikeb
-
-
Co mozna zrobic z halogenow 12V???

Postautor: reikeb » 22 paź 2006, o 12:12

Mam do was pytanie co moze zrobic z halogenow na 12V ,chodzi mi o jakis fajny elekt swietlny do muzyki b,poniewaz ja je juz kupilem bo chcialem z nich zrobic kolorofon ale mi nie wyszlo.Prosze o wasza pomoc i z gory dziekuje.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Re: Co mozna zrobic z halogenow 12V???

Postautor: end » 23 paź 2006, o 00:01

Mam do was pytanie co moze zrobic z halogenow na 12V ,chodzi mi o jakis fajny elekt swietlny do muzyki b,poniewaz ja je juz kupilem bo chcialem z nich zrobic kolorofon ale mi nie wyszlo.Prosze o wasza pomoc i z gory dziekuje.Pozdrawiam.
Kolorofon?
A jaki robiłeś i CI nie wyszło?

Najprostsza metoda... nie wiem na ile bezpieczna, ale miga sobie róznie żaróweczka... to włączyć starter od swietlówki w piertotne uzwojenie transformatora - chyba, że halogeny są na 230V~ to po prostu szeregowo.

Efektów można zrobić kilka, jedne bardziej efektowne drugie mniej... tutaj potrzeba wyobraźni.

Awatar użytkownika
Tommy Vercetti
-
-

Postautor: Tommy Vercetti » 16 lis 2006, o 20:44

Z halogenów raczej nie wiele da sie skombinować. Gdzieś słyszałem, że żarówki halogenowe szybko sie zużywają, jeśli są często wyłączane i włączane.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”