witam.
posiadam komputera na plycie Soltek SL-85DRV4-C.
niestety nie moge go uruchomic. Gdy wciskam przycisk zasilania - dioda w przycisku na chwile blysnie i tyle. Nic nie startuje.
Zastanawia mnie te pojedyncze blysniecie diody, kazde nastepne przyciskanie Power nie daje tego "efektu". Dopiero wyjecie przewodu sieciowego i ponowne wlozenie do gniazdak - znowu jeden blysk i nic...
Sprawdzilem zasilacz "na sucho" - wiatraczek rusza wiec pewnie dziala.?
0. Jaka moze byc przyczyna?
1. Czy to jakies spiecie na plycie?
2. Czy mozna zresetowac te plyte? Zworka?
/powyzsze to moje domysly jedynie /
zasilacz: Impet 300W
pamiec Elixir 256MB DDR
karta graficzna: geforce 2mx 400 64mb tv-out
hdd +cdrom
poodlaczalem wszystkie urzadzenia, dyski, karte graf. wyjalem i na czysto odpalalem ale to samo - tylko blysk diody i nic...
przyjrzalem sie kondensatorkom-nie wygladaja na "wybrzuszone".
ciekawostka:
kolega, ktorego jest ten sprzet, mowil, ze przed wakacjami przestal dzialac, a po miesiacu postanowil odpalic i o dziwo ruszyl! podzialal z miesiac i znowu klapa. i tak teraz jest.
zasilacza innego nie mam, to znaczy mam ale ten Soltek potrzebuje chyba jeszcze jednego zasilania, przynajmniej przy tym szerokim gniezdzie na plycie jest wpiety z zasilacza jeszcze waski-4 "bolce" /sorki za taki opis/
wyjmowalem baterie - nic.
obok baterii jest zworka, chyba do resetu cmos - przestawialem - nic.
nie mam pomyslow
Bede wdzieczny za ewentualne odpowiedzi lub linki.
Karol
gg 4260217
tlen: ka-no
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSoltek SL-85DRV4-C nie startuje
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Zewrzyj zielony kabel w zasilaczu do minusa (do czarnego) i jak ruszy zmierz napięcie 12V i 5V czy są takie +/-
Co to tego gniazda 4 pin. to załatw taki zasilacz który będzie miał taki wtyk.(12V zasilanie procesora)
I jeśli nie wystartuje, to możesz mieć uszkodzone tranzystory w przetwornicy na płycie głownej - niedawno miałem podobny problem.
P.S. Sprobuj naciskać (nie za mocno) laminat płyty głownej w okolicach przetwornicy i próbuj włączyć - różnie bywa...
Co to tego gniazda 4 pin. to załatw taki zasilacz który będzie miał taki wtyk.(12V zasilanie procesora)
I jeśli nie wystartuje, to możesz mieć uszkodzone tranzystory w przetwornicy na płycie głownej - niedawno miałem podobny problem.
P.S. Sprobuj naciskać (nie za mocno) laminat płyty głownej w okolicach przetwornicy i próbuj włączyć - różnie bywa...
Tam gdzie cewki i tranzystory koło procesora zazwyczaj.witam
dzieki za odpowiedz i wskazowki.
1. a gdzie jest ta przetwornica na plycie?
moze jakis rysunek/zdjecie? :)
2. jesli sie okaze ze to wlasnie to, czy oplaca sie naprawiac czy lepiej plyte nowa kupic?
pozdrawiam
Karol
Ale jak Ty nie wiesz jak wygląda przetwornica, to może oddaj do serwisu :)