Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięŁadowarka akumulatorów ołowiowych (samochodowych)
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
W EP 11/2006, na stronie 40 opublikowano ciekawy kontroler ładowania akumulatora, oparty na TL431. Z ciekawości chętnie przejrzałbym inne rozwiązania. Więc jeśli ktoś ma jakiś ciekawe rozwiązanie w pamięci, z przyjemnością poczytam.
W układzie AVT-2715 brakuje mi przede wszystkim ograniczenia prądu ładowania. Założenie, że to miękka ch-ka trafa i prostownika ma ograniczać prąd ładowania zapewne sprawdzi się przy dużych akumulatorach samochodowych. Przy mniejszych - takich po kilka..kilkanaście Ah już niekoniecznie.
Z ciekawszych pomysłów mogę np. podsunąć projekt jednego z grupowiczów p.m.e.:
http://gayos.w.interia.pl/ladowarka.html
Poza tym:
"Uniwersalna ładowarka..." Marcina Wiązani na TEA1102 z EP06/06.
O ładowaniu aku ołowiowych pisałem parę razy w różnych miejscach.
Zasada jest prosta: "Constant Current - Constant Voltage". Tzn. najpierw stałym prądem aż do osiągnięcia napięcia końcowego, potem stałym napięciem. Jeżeli chce się naładować aku możliwie szybko to przyjmuje się napięcie końcowe ok. 2.45V/ogniwo. Jednak długotrwałe pozostawienie pod tym napięciem spowoduje przeładowanie i gazowanie elektrolitu. Dlatego powinno się przerwać gdy prąd ładowania spadnie samoistnie poniżej (bodajże) 0.02*C
Do ładowania buforowego, tzn. bez ograniczeń w czasie, przyjmuje się napięcie końcowe ok. 2.2..2.3V/ogniwo. W takich warunkach aku dochodzi asymptotycznie do stanu 100% SOC i nie powinien ulec przeładowaniu. Z jednym zastrzeżeniem - "technologiczne" napięcie końcowe zależy od temperatury (-3...-5mV/K) i porządna ładowarka buforowa powinna umieć to uwzględnić. W Analog Center w EP06/06 pokazałem przykład układu reazliującego taką własnie korekcję temperaturową.
--
MDz
Z ciekawszych pomysłów mogę np. podsunąć projekt jednego z grupowiczów p.m.e.:
http://gayos.w.interia.pl/ladowarka.html
Poza tym:
"Uniwersalna ładowarka..." Marcina Wiązani na TEA1102 z EP06/06.
O ładowaniu aku ołowiowych pisałem parę razy w różnych miejscach.
Zasada jest prosta: "Constant Current - Constant Voltage". Tzn. najpierw stałym prądem aż do osiągnięcia napięcia końcowego, potem stałym napięciem. Jeżeli chce się naładować aku możliwie szybko to przyjmuje się napięcie końcowe ok. 2.45V/ogniwo. Jednak długotrwałe pozostawienie pod tym napięciem spowoduje przeładowanie i gazowanie elektrolitu. Dlatego powinno się przerwać gdy prąd ładowania spadnie samoistnie poniżej (bodajże) 0.02*C
Do ładowania buforowego, tzn. bez ograniczeń w czasie, przyjmuje się napięcie końcowe ok. 2.2..2.3V/ogniwo. W takich warunkach aku dochodzi asymptotycznie do stanu 100% SOC i nie powinien ulec przeładowaniu. Z jednym zastrzeżeniem - "technologiczne" napięcie końcowe zależy od temperatury (-3...-5mV/K) i porządna ładowarka buforowa powinna umieć to uwzględnić. W Analog Center w EP06/06 pokazałem przykład układu reazliującego taką własnie korekcję temperaturową.
--
MDz
Przedmiotem mojego zainteresowania stały się właśnie ładowarki buforowe przeznaczone do pracy ciągłej (lub cyklicznej, zautomatyzowanej). Zastanawiam się nad komplikacją układu związaną ze zgodnością temperaturową. Zastanawiam się, czy, w przypadku prostych ale skutecznych rozwiązań, nie można, zamiast ryzykownej / skomplikowanej kontroli napięcia, obniżyć końcowego napięcia ładowania o ok. 0,3V (marginas bezpieczeństwa dla wyższych temperatur).Do ładowania buforowego, tzn. bez ograniczeń w czasie, przyjmuje się napięcie końcowe ok. 2.2..2.3V/ogniwo. W takich warunkach aku dochodzi asymptotycznie do stanu 100% SOC i nie powinien ulec przeładowaniu. Z jednym zastrzeżeniem - "technologiczne" napięcie końcowe zależy od temperatury (-3...-5mV/K) i porządna ładowarka buforowa powinna umieć to uwzględnić. W Analog Center w EP06/06 pokazałem przykład układu reazliującego taką własnie korekcję temperaturową.