Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Pytanko

n0name
-
-
Kontaktowanie:
Pytanko

Postautor: n0name » 28 paź 2006, o 17:25

Witam,
zaczne od tego ze jestem totalnym laikiem z dziedziny elektroniki, studiuje informatyke i musze zrobic projekt na techniki mikroprocesorowe... problem polega na tym ze moj projekt "elektroniczna papuga" (ep. 05 1999, strony 49-51) zostal przeksztalcony na cos w rodzaju automatycznej sekretarki, czy tez dzwonkiem do drzwi. Problem polega na tym ze urzadzenie ma odpowiadac na pierwszy dzwonekn np. "nikogo nie ma" na drugi "odejdz albo wezwe policje" itd. tutaj wlasnie zaczynaja sie dla mnie schody poniewaz wymaga to (prawdopodobnie) dolaczenia dodatkowej pamieci, podczas gdy procesor ma ilosc nozek wystarczajaca tylko na 1 kosc. Pan doktor mowil cos, ze mozna to ominac na zasadzie dzialania RAS i CAS... jednak niewiele mi to mowi. jesli ktos bylby w stanie mi pomoc bylbym wdzieczny :)
dolaczam artykul: KLIK

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 28 paź 2006, o 19:34

Co dla Ciebie oznacza 1-wszy dzwonek, 2-gi dzwonek (przerwy miedzy nimi).

Pozatym rozwaz wykozystanie timera z duzym prescalerem (tak by zliczal w sek/dziesiatkach sek), wowczas jesli 2-gi dzwonek wystapi zanim licznik sie wyzeruje, masz 2-gi komunikat... itd.

MDz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: MDz » 28 paź 2006, o 19:37

No to liczymy:
Do zadresowania 256Kx1bit = 2^18 x 1bit potrzeba 18 bitów adresowych: A17..A0.

18 drutów to niepraktycznie dużo, dlatego w 41256 słowo adresowe podzielono na dwie 9-bitowe połówki zapamiętywane w dodatkowych wewnętrzych rejestrach strobowanych sygnałami RAS (Row Address Select) i CAS (Column Address Select).
Żeby zaadresować konkretną komórkę pamięci (w tym wypadku komórki są jednobitowe) trzeba:
* Wystawić na szynę starszą połówkę adresu i zastrobować ją impulsem RAS
(BTW: Czy przypadkiem nie RAS\ ? - nie zerkałem do PDFa tej pamięci, ale wydaje mi się, że sygnały RAS i CAS powinny być ujemne)

* Wystawić na szynę młodszą połówkę adresu i zastrobować ją impulsem CAS.

A(8+9)....A(0+9) -> RAS, A8...A0 -> CAS.

Jeżeli mnie pamięć nie myli to właśnie CAS jest jednocześnie sygnałem OE (Output Enable) skłaniającym pamięć do wystawienia stanu zaadresowanego bitu na wyjście DO

Ty chcesz podwoić rozmiar pamięci (dwie kości 41256) dzieląc je na dwa obszary wybierane dodatkowym (A18) bitem dostarczanym przez dobudowany układ wybierający komunikaty. Tzn. tylko wskazywać z którą pamięcią ma współpacować kontroler DRAM zawarty w Holteku.

W przypadku pamięci DRAM nie ma osobnego sygnału CS\ (ChipSelect\). Jego rolę pełni właśnie CAS. Stąd wniosek, że za pomocą demultipleksera 1->2 (czyli w praktyce za pomocą paru bramek) adresowanego dodatkowym sygnałem A18 musisz wybrać do której kości pamięci skierujesz impulsy CAS generowane przez kontroler DRAM z Holteka.

Zwróć uwagę, że nie możesz bezpośrednio ingerować w dystrybucję impulsów RAS ani danych adresowych wystawianych na szynę A[8..0]. Sygnał RAS strobujący adres wiersza służy jednocześnie do odświeżania zawartości pamięci dynamicznej. Tzn. kontroler bez przerwy wystawia na szynę adresy kolejnych wierszy i strobuje je RAS-em tak, żeby zmieścić się z całym okrążeniem w czasie nie dłuższym niż 2ms (albo coś około tego... piszę z pamięci). Jeżeli odciąłbyś RAS od jednej z pamięci to w ciągu paru ms pożegnałbyś się z jej zawartością.

Resztę wymyśl sam...

--
MDz

n0name
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: n0name » 28 paź 2006, o 21:38

Pozatym rozwaz wykozystanie timera z duzym prescalerem (tak by zliczal w sek/dziesiatkach sek), wowczas jesli 2-gi dzwonek wystapi zanim licznik sie wyzeruje, masz 2-gi komunikat... itd.
Zwykly dzwonek do drzwi, sadze ze narazie nie powinienem sie przejmowac sie zerowaniem licznika. Poki co chcialbym zeby to mniej wiecej wygladalo :P

MDz dziekuje za wyczerpujacy post, wraz z google i wikipedia powoli dochodze do tego co chciales mi przekazac :)

i jeszcze pytanie: Czy ktos moglby pokazac mi projekt ktory wlasnie wykorzystuje polaczenie mikroprocesora z paroma kosciami ramu?

Aha, chcialem tez dodac ze tylko 1 pamiec musi byc dynamiczna, reszta moze byc statyczna co podobno ma ulatwic polaczenie :)

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 28 paź 2006, o 23:10

Zwykly dzwonek do drzwi, sadze ze narazie nie powinienem sie przejmowac sie zerowaniem licznika. Poki co chcialbym zeby to mniej wiecej wygladalo :P
Ty sie nie masz nim przejmowac, tylko go wykozystac !!

A MDz faktycznie ostatnio natchnelo na wyklady, w wiekszosci nawet ciakawe :wink: Tak prywatnie dzieki za nie (choc nie sa odpowiedzia na moje pytania, to czytam z uwaga).

n0name
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: n0name » 29 paź 2006, o 11:45

a macie moze schemat gdzie jest wykorzystane takie polaczenie ?

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”