Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Dziwny problem z KS0801

jerry1111
-
-
Dziwny problem z KS0801

Postautor: jerry1111 » 20 paź 2006, o 21:54

Witam.
Wyswietlacz AG12864 firmy Ampire.
Problem jest taki, ze czasami (przy ciaglym zapisie do LCD raz na ok. 5...20 sekund), jeden z kontrolerow (z reguly drugi) robi sobie komende LCD_OFF.
Objawy takie, ze polowa wyswietlacza sie wylacza, a komenda status zwraca 0x20 (czyli LCD_OFF).
Przez caly dzien nie znalazlem dlaczego. Probowalem wolno, szybko go obslugiwac - nie ma znaczacej roznicy.
Spotkal sie ktos z czyms takim albo podobnym?

Pozdrawiam,

Jerry1111

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 21 paź 2006, o 08:16

W czym go programujesz? Sprawdź, czy po zapisie do drugiego kontrolera przywracany jest przez program stan wysoki na /CS2.

jerry1111
-
-

Postautor: jerry1111 » 21 paź 2006, o 10:18

W czym go programujesz? Sprawdź, czy po zapisie do drugiego kontrolera przywracany jest przez program stan wysoki na /CS2.
Nie jest. Znalazlem kilka przykladow w sieci i nigdzie tak nie bylo. Zawsze zostawiali ostatnio uzywany stan na CS1, CS2. Poza tym jestes pewny ze to /CS2 a nie CS2? Bo u mnie to teraz dziala z aktywna jedynka ;-)

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 21 paź 2006, o 11:53

Poza tym jestes pewny ze to /CS2 a nie CS2? Bo u mnie to teraz dziala z aktywna jedynka
W większości wyświetlaczy aktywny jest stan niski ;)
Nie jest. Znalazlem kilka przykladow w sieci i nigdzie tak nie bylo. Zawsze zostawiali ostatnio uzywany stan na CS1, CS2
No i to jest błąd. Sam na początku pozostawiałem ostatnio aktywny kontroler uatkywniony ale pojawiały się przez to śmieci na ekranie. Możliwe jest że Twój wyświetlacz traktuje jakieś przypadkowe dane jako komendę LCD_OFF.

jerry1111
-
-

Postautor: jerry1111 » 24 paź 2006, o 10:26

Poza tym jestes pewny ze to /CS2 a nie CS2? Bo u mnie to teraz dziala z aktywna jedynka
W większości wyświetlaczy aktywny jest stan niski ;)
U mnie CSy sa dodatnie.
Nie jest. Znalazlem kilka przykladow w sieci i nigdzie tak nie bylo. Zawsze zostawiali ostatnio uzywany stan na CS1, CS2
No i to jest błąd. Sam na początku pozostawiałem ostatnio aktywny kontroler uatkywniony ale pojawiały się przez to śmieci na ekranie. Możliwe jest że Twój wyświetlacz traktuje jakieś przypadkowe dane jako komendę LCD_OFF.
Nie tak do konca. Problem juz rozwiazalem... w momencie jak byl aktywny CS, a ja przestawialem stan na liniach RS RW (bez ruszania E), to co jakis czas kontroler durnial. Teraz wszelkie operacje robie bez CS i jak na razie (tfu, tfu...) jest dobrze. Z drugiej strony jak nie zmieniam nic na RS, RW, to moge CS zostawic nawet na cala noc ;-)
Generalnie fajny kontroler... tylko troche upierdliwy zeby zaczac.

Pozdrawiam,

Jerry1111

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”