Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Obroty Wiatraka na LCD,pomysł

GTS
-
-
Obroty Wiatraka na LCD,pomysł

Postautor: GTS » 10 paź 2006, o 18:09

Witam
Buduje sobie panel przedni do komptera,chciałem mieć obrotyw wiayraka 12V 3 pin na wyświetraczu LCD ( na sterowniku HD 44780,) morze z jakimś mikro kontrorelem ,czekam na pomysł rady itp.
Dziękuje z góry :D :) :) :)

jacynka84
-
-

Postautor: jacynka84 » 16 paź 2006, o 16:20

Chcesz na nim wyświetlać ilość obr/min? Proponuje LM335 do kontroli Temperatury -
Możesz dać nawet ich kila ,i dać na LCD kilka wyników naraz. np z k.graficznej procka i co tam jescze chcesz.
Obroty trudno zrealizować ,ale możesz przeciez dużo łatwiej na nie patrzeć poprzez Tę temperature.

Wystarczy Atmega8 -7x ADC (np do tej temperatury).

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 16 paź 2006, o 17:06

Obroty trudno zrealizować ,ale możesz przeciez dużo łatwiej na nie patrzeć poprzez Tę temperature.
A dlaczego trudno ?? Przeciez na 3 przewodowej, masz wlasnie na 3-cim przewodzie sygnal proporcjonalny do obrotow smigla (i to o ile pamietam, podany impulsowo, a jak sie myle, to w "najgorszym" wypadku napieciowo).

jacynka84
-
-

Postautor: jacynka84 » 17 paź 2006, o 02:33

Ok. Rzeczywiście obydwa w takim razie są dość proste.
Do tego sterowanie na PWM wiatrakiem względne do wyniku z pomiaru temperatury i już.
Może wyświetlać 2 wyniki naraz temp i obr/min.
PS. sam mam drobne pytanie : Mam LM3345 podłączony - piny jeden do zasilania ,
2 do pinu uP ,3 do masy -
Po poleceniu GetADC ciągle widze niezmienne 1023 - jak to naprawić żeby dawało temperature w Kelvinach czy też w Celsjuszach?
A jak go odłącze to wynik zaczyna spadać powoli do ok 700?

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”