Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWzmacniacz gitarowy - problem z potencjometrem głośności
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam. Problem polega na tym, że potencjometry nie wyciszają do końca, oraz nie ma płynnej regulacji głośności, przy lekkim ruchu gałką głośność skacze zbyt mocno. Oba potencjometry wymieniłem na nowe i nadal jest problem. Wydaje mi się, że potencjometry są źle dobrane, siedzą w nim w kanale pierwszym 220 kOhm A, w drugim 1 kohm A (nie powinny być logarytmiczne B?). Wzmacniacz kupiłem używany i nie wiem czy ktoś go nie przerabiał amatorsko. Mam pytanie na jakie potencjometry mam wymienić te istniejące?
Wstaw B i o tych samych wartościach w obu kanałach. A jeżeli chodzi i konkretne wartości to podaj konkretny model wzmacniacza (na schemacie powinny być podane wartości).
PS. oprucz charakterystyki B masz mozliwośc zastosowania jeszcze potencjometrów (też B)z odczepami (chodzi o tzw kontur). W polskich wzmacniaczach były stosowane wartości (47-100) kOhm (generalnie 47k).
PS. oprucz charakterystyki B masz mozliwośc zastosowania jeszcze potencjometrów (też B)z odczepami (chodzi o tzw kontur). W polskich wzmacniaczach były stosowane wartości (47-100) kOhm (generalnie 47k).
Daj schemat, zastanawiam się czemu miałoby tak być, czy gała głośności jest w jakimś dziwnym układzie, czy to zwykły dzielnik napięcia(regulowany)?
[ Dodano: 10-10-2006, 14:15 ]
ja dodam, że miałem odwrotną sytuację w moim starym poczciwym gitarowcu, jakkolwiek rozkręciłbym gałę, to i tak grało cicho, ale to było związane z tym, że lut masy oderwał się od płyki i wtórnik nie działał poprawnie, raz grał jak trzeba, a raz 2% mocy. Podejrzewam, że raczej nie chodzi tu o to, objawy jakie opisujesz sa całkiem inne.
[ Dodano: 10-10-2006, 14:15 ]
ja dodam, że miałem odwrotną sytuację w moim starym poczciwym gitarowcu, jakkolwiek rozkręciłbym gałę, to i tak grało cicho, ale to było związane z tym, że lut masy oderwał się od płyki i wtórnik nie działał poprawnie, raz grał jak trzeba, a raz 2% mocy. Podejrzewam, że raczej nie chodzi tu o to, objawy jakie opisujesz sa całkiem inne.
Hej! Dzienxy za podpowiedzi . Wymiana potencjometrów na B pomogła, regulacja jest już w miarę płynna. Ale wciąż drugi kanał nie cichnie całkowicie, w zasadzie gram w mieszkaniu przy skręconej gałce glośności do zera i wcale nie jest za cicho . To jest ten sprzęcik 9 od góry "combo uniwersalne" http://www.unison-bx.com/oferta.html Tylko mój jest na 2 głośnikach. Schematu nie posiadam, może ktoś ma takowy schemacik? i mógłby podzielić się nim? Pozdrawiam