Witam:)
Zbudowałem czytnik kart w.g. tego artykułu:
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/arti ... 15287.html
ale mam problem z wyprowadzeniami:(.
Moja płyta to Gigabyte GA-7NNXP - na niej znajduje się gniazdo p.t. "Smart Card Reader", i ma ono następujące wyjścia:
1 - VCC
2 - GND
3 - SCAPWCTL-
4 - SCARST-
5 - NC
6 - NC
7 - SCAIO
8 - NC
9 - SCACLK
10 - SCAPSNT
Czy ktoś może mi pomóc w poprawnym podłączeniu przewodów? Wcześniej pisałem do pomocy Gigabyte i do autora artykułu, ale nie otrzymalem żadnej odpowiedzi:(..
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięCzytnik kart SC a gniazdo na płycie
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
[center][/center]
z linka schemat sie otwieral wiec zamieszczam na forum proponuje takie polaczenie ale zaznaczam ze tego sprawdzalem (testowalem)
jesli by chcialo pracowac to sprobuj zamienic miejscami SCRFET# i SCRPRES
z linka schemat sie otwieral wiec zamieszczam na forum proponuje takie polaczenie ale zaznaczam ze tego sprawdzalem (testowalem)
Kod: Zaznacz cały
1 - VCC -> +5V
2 - GND -> GDN
3 - SCA PWCTL -> SCR FET#
4 - SCA RST -> SCR RST
5 - NC
6 - NC
7 - SCA IO -> SCR IO
8 - NC
9 - SCA CLK -> SCR CLK
10 - SCA PSNT -> SCR PRES#
Przewody podłączone zgodnie z sugestiami - wszystko działa, ale nie do końca ..
W biosie, na zakładce Integrated Peripherals, przestawiłem tryb pracy kości IO (UART mode select) z NORMAL na SCR - cały śmiech polega na tym, że winda (2000) nie tylko nie zobaczyła nowego urządzenia, ale na dodatek - wciąż widzi port COM2 !!!
Nie mam pomysła co jest nie tak ;( !!
W biosie, na zakładce Integrated Peripherals, przestawiłem tryb pracy kości IO (UART mode select) z NORMAL na SCR - cały śmiech polega na tym, że winda (2000) nie tylko nie zobaczyła nowego urządzenia, ale na dodatek - wciąż widzi port COM2 !!!
Nie mam pomysła co jest nie tak ;( !!
Model płyty jest w pierwszym poście, a co do driverów - przecież system nie może rozpoznać czegoś czego nie widzi!!! Na mój gust to kwestia z biosem (może jeszcze coś trzeba przestawić), bo winda uparcie twierdzi że widzi port com-2 mimo przestawienia trybu pracy kości IO z NORMAL (czyli com-2) na SCR (Smart Card Reader)..
przestawiajac w biosie nie robisz nic innego jak ustawiasz ktore gniazdo ma byc obslugiwane to znaczy ira com lub scr ale te wszystkie syganaly ciagle (tak mi sie wydaje) obslugiwane sa przez to samo przerwanie z punktu widzenia win ciagle widzi com bo moze nie ma odpowiedniego drivera dlatego wspomnialem o wyprobowaniu z xp bo on lepiej obsluguje peryferia choc czesto sie zdarza ze i on potrzebuje drivera
[ Dodano: 16-09-2006, 19:50 ]
tu masz instrukcje z WIN2k SCR
[ Dodano: 16-09-2006, 19:50 ]
tu masz instrukcje z WIN2k SCR
Sukces, ale połowiczny:(..
Zmyliła mnie zawartość płytki ze sterami - uparcie instalowałem stery do I/O Winbonda, podczas gdy w końcu odszukałem kość na płycie okazało się, że ta jest f-y ITE:)!
Połowiczność polega na tym, że choć Winda nadal widzi port com-2 (nawet po odinstalowaniu portu com-2, i ponownym skanowaniu systemu pod kątem zmian sprzętowych - ów port nadal się pojawia),to teraz mam dodatkowy (oznaczony żółtym wykrzyknikiem) "ITE Virtual COM Port (COM-3)".
Dokopałem się też do specyfikacji tego układu, a w niej znalazłem schemat jak w załączniku - na moje oko wszystko jest poprawnie, ale mogę się mylić..
Proszę wybaczyć moją "namolność", ale nigdzie nie mogłem znaleźć firmowego czytnika, a ów ma być mi przydatny do zabezpieczenia danych z firmy..
Zmyliła mnie zawartość płytki ze sterami - uparcie instalowałem stery do I/O Winbonda, podczas gdy w końcu odszukałem kość na płycie okazało się, że ta jest f-y ITE:)!
Połowiczność polega na tym, że choć Winda nadal widzi port com-2 (nawet po odinstalowaniu portu com-2, i ponownym skanowaniu systemu pod kątem zmian sprzętowych - ów port nadal się pojawia),to teraz mam dodatkowy (oznaczony żółtym wykrzyknikiem) "ITE Virtual COM Port (COM-3)".
Dokopałem się też do specyfikacji tego układu, a w niej znalazłem schemat jak w załączniku - na moje oko wszystko jest poprawnie, ale mogę się mylić..
Proszę wybaczyć moją "namolność", ale nigdzie nie mogłem znaleźć firmowego czytnika, a ów ma być mi przydatny do zabezpieczenia danych z firmy..