Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Zapalarka do gazu

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Kontaktowanie:
Zapalarka do gazu

Postautor: piterino_16 » 22 sie 2006, o 10:08

Witam wszystkich :)
ja mam sprawe tego typu. chodzi mi o zbudowanie "niezawodnej" zapalarki do gazu
miałem juz ich dziesiątki i kazda po okolo 20-30 zapaleniach zaczynała szwankować (nie zawsze dawała iskrę) z czasem stawało się to już uciążliwe i teraz wpadlem na pomysł żeby samemu sobie takie coś zrobić(w sumie podsunęła mi go mama :D ) i teraz nie wiem jak takie cuś zrobić. zasilene może być dwiema bateriami AA lub jedną(jeśli można)
Wiem że to nie jest jakiś wygórowany projekt ale może troszkę forum porusze :D
pozdrawiam wszystkich

petersz
-
-

Postautor: petersz » 22 sie 2006, o 10:25

Proponuję rozebrać stare zapalarki, zobaczyć, trochę stjuningować i już 8). IMHO najprostszy sposób - masz już obudowę z guziczkiem.

Pozdr.

P.S.
Ja tam używam zapałek i dorze jest... :)

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 22 sie 2006, o 10:36

u mnie w domu to wolą te zapalarki (przeklęte) mogłbym stuningować ale nie wiem co można byłoby w starych zapalarkach poprawić :( a nawet jesli składałbym nową to starałbym sie wykorzystaćobudowę z goziczkiem od starej zapalarki
pozdr

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 22 sie 2006, o 10:55

Nie przypominam sobie, bysmy dluzej uzywali zapalarek z zasilaniem bateryjnym, ale te pod napiecia sieciowe sprawuja sie wysmienicie... raz na 2-3 lata troche przeczyscic... obecna sluzy juz z 7 lat, i praktycznie tylko ona jest w uzyciu.

Jak chcesz zbudowac jakas bateryjna sam, to zeka Cie zbudowanie stopnia dosc znacznie powielajacego napiecie.

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 2 wrz 2006, o 17:33

Odgrzebuje swój post bo mam pytanie. Ten stopień powielający napięcie to miałby być jakiś wzmacniacz napięcia czy co??jak miałbym go zrealizować(jakieś schematy)??

pozdrawiam wszystkich

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 2 wrz 2006, o 23:16

Nie... nie wzmacniacz , raczej powielacz (oczywiscie dla zasilania bateryjnego, to ze stopniem formujacym impulsy), czy
przetwornica

Chodzi o podbicie do kilku(set) volt... tak by wywolac odpowiednio duzy luk (iskre).

Nie wiem czy zasilanie bateryjne wogole ma sens, ale skoro chcesz...

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”