Witam wszystkich
Jestem nowym na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.
Szukam kogoś kto pomoże mi zbudować układ elektroniczny działający na zasadzie regulacji wysokości świateł w samochodzie.
Mam pompę hamulcową napędzaną silnikiem elektrycznym. Na przewodzie hamulcowym jest czujnik ciśnienia (jest to membrana połączona z rezystorem suwakowym )
Zadaniem jest regulacja ciśnienia w układzie hamulcowym za pomocą potencjometru.
Zmień temat na konkretne pytanie! End
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięsterownik
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
Jesteś nowy więc odrazu kilka wskazówek:
1) pisz zawsze konkretnie o co Ci chodzi
2)napisz też czego od układu wymagasz i do czego jest Ci potrzebny(też konkretnie)
więc trzymając się tych wskazówek dopowiedz więcej szczegółów
pozdrawiam
[ Dodano: 30-07-2006, 12:19 ]
aha i trzecia wskazówka
w temacie zawsze pisz w czym masz problem bo samo
1) pisz zawsze konkretnie o co Ci chodzi
2)napisz też czego od układu wymagasz i do czego jest Ci potrzebny(też konkretnie)
więc trzymając się tych wskazówek dopowiedz więcej szczegółów
pozdrawiam
[ Dodano: 30-07-2006, 12:19 ]
aha i trzecia wskazówka
w temacie zawsze pisz w czym masz problem bo samo
nie wystarczapomocy
Re: pomocy
co chcesz przez to osiągnąć oraz do czego ma mieć to zastosowanie???Zadaniem jest regulacja ciśnienia w układzie hamulcowym za pomocą potencjometru.
sterownik
Jest to konkretnie wyciągarka parolotniowa montowana na haku samochodu. Jest tam zamontowana pompa hamulcowa, silnik elektryczny który steruje tą pompą, tarcza hamulcowa z zaciskiem. Na przewodzie jest zamontowany czujnik ciśnienia. Wszystko ma działać na 12V. Silnik poprzez przełożenie wywiera nacisk na pompę. Zmiana biegunów na silniku powoduje zmianę ciśnienia. Czyli jak np. kreci się w prawo to ciśnienie rośnie (po odłączeniu napięcia od silnika nadal ciśnienie trzyma) a jak w lewo to ciśnienie spada Zadaniem jest zbudowanie takiego układu elektronicznego za pomocą którego można np. za pomocą potencjometru płynnie zmieniać ciśnienie na zacisku (tak jak to jest w regulacji świateł w samochodzie –przekręcając w kabinie potencjometr zmieniamy wysokość świateł lub np. w radiu zmieniamy głośność ).
Nie bardzo wiedziałem jaki temat wpisać
Nie bardzo wiedziałem jaki temat wpisać
Re: sterownik
Jeśli podasz parametry czujnika(zakras zmian rezystancji),oraz jaki prąd pobiera silnik podczas pracy przy zasilaniu 12V DC.Postaram sie coś podpowiedzeć.Piszesz ,że szukasz pomocy w zbudowaniu układu(wystarczy schemat czy wolisz gotowca )Na przewodzie jest zamontowany czujnik ciśnienia. Wszystko ma działać na 12V.
Pozdrawiam..