Witam, mam pewne wątpliwości... Ostatnio podpinałem pewien układ do regulowanego zasilacza 9V. Niestety nie działało i najprawdopodobniej mógł wtedy ulec uszkodzeniu stablizator.
Urządzenie działa poprawnie, gdy wykorzystuję baterię 9V, ale nie przy użyciu zasilacza. Postanowiłem, przy pomocy omomierza sprawdzić, czy wszystkie połączenia są sprawne. W tym celu końcówki miernika umieściłem na wsykach + i - wejścia dla zasilacza w tym urządzeniu.
Moje rozumowanie jest takie:
- Wskazanie jakiejkolwiek wartości rezystancji w owym urządzeniu świadczy o tym, że wszystko jest w porządku (stabilizator nie został uszkodzony)
- Brak wskazań oznacza uszkodzony fragment, lub element układu
Po podłączeniu miernika do styków otrzymywałem pewne wyniki, z czego wnioskuję, że wszystko wciąż jest wporzadku.
Czy moje rozumowanie jest słuszne?
Może praktyczniejszym wyjściem byłoby zastosowanie innego zasilacza 9V, ale chciałem to sprawdzić w inny sposób. (Zresztą zasialcza drugiego nie mam )
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTestowanie układu
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
czy wykorzystanie omomierza jest słuszne tego nie jestem pewien podepnij woltomierz (oczywiście biegunowo) i sprawdź czy są jakieś wskazania. Jeżeli stabilizator nie został uszkodzony to miernik powinien wskazać wartośc napięcia którą ustawiłeś a jeżeli stabilizator jest uszkodzony nie powino być żadnych wskazań. jestem laikiem ale wydaje mi się że mój sposób jest poprawny jeżeli któryś z forumowiczów uważa, że nie to niech mnie poprawi wtedy ja też będę się uczył
pozdrawiam
[ Dodano: 03-08-2006, 23:10 ]
widzę temat trochę ucichł a szkoda
pozdrawiam
[ Dodano: 03-08-2006, 23:10 ]
widzę temat trochę ucichł a szkoda