Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z nie włączającymi się grami.

akaix
-
-
Problem z nie włączającymi się grami.

Postautor: akaix » 23 lip 2006, o 23:55

Witam mam taki problem,otóż napotkałem juz 3 grę którą jak próbuje uruchamia to po chwili pojawia mi się komunikat: "Wystąpił problem z aplikacją True Crime®: New York City for Windows i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopoty." Taki komunikat miałem też w grze 25 to life.Chiałem zagrac w hitman blood money po intro gra się poprostu wyłacza.W czy może byc problem?Bardzo prosze o pomoc.Mam zainstalowane najnowsze sterowniki(catalyst 6,6,direct x 9c)mój komp.amd athlon 1 ghz 512 ddr. ati radeon 9550 128mb 128 bit,pł. głowna ECS k7s5a,windows xp professional,gry są napewno ok ponieważ u kolegi działaja bez problemowo wszystkie.Wiec co to moze byc?Z góry dziekuję za pomoc.

petersz
-
-

Postautor: petersz » 24 lip 2006, o 10:28

Naprawdę po takich "Windows'owskich" komunikatach trudno jest co kolwiek stweirdzić, zwłaszcza jeśli nie spotkało się z danym problemem u siebie. Podejżewam, że to może być po prostu "zasyfiony" system; być może wirus, ale raczej stawiałbym poprostu na ciągłe instalowanie/usówanie programów, co ciągnie za sobą nieustanne zmiany w rejestrze i innych plikach systemowych. Odrazu proponuję Ci wyczyszczenie rejestru (np. EasyCleaner'em), ScanDisk i defragmentację dysku... Postaraj się to uczynić i napisz jakie są rezultaty.

Pozdr.

P.S.
Mogło się też zdażyć, że sterowniki mogły się na siebie nałożyć, jeśli np. instalowałeś nową wersję, a starych nie usunąłeś... Najlepiej zajżyj do "Dodaj/usuń programy" i wywal, co się da...

akaix
-
-

Postautor: akaix » 24 lip 2006, o 10:45

Witam.A wiec system jest w miare swieży ponieważ 5 dni temu formatowałem dysk.Sterowniki napewno były instalowane raz i bez żadnych aktualizacji lub innych tego typu rzeczy,po za tym inne nowsze gry jak GTA SA czy NFS MW Call of duty 2 czy far cry pracują bez najmniejszego problemu jedynie mam taki problem z hitmanem blood money 25 to life true cime 1 i 2.spróbuję jeszcze oczyszczania rejestru i scan discem i odpowiem czy zadziałało.Pozdrawiam

petersz
-
-

Postautor: petersz » 24 lip 2006, o 11:04

OK, spróbuj. A kolega jaki ma system? Być może te gry nie współpracują z XP... Możesz spróbować np. ustawić zgodność systemu we właściwościach (ikonki gry), może to coś da...

Pozdr.

akaix
-
-

Postautor: akaix » 24 lip 2006, o 12:53

A wiec przeinstalowałem na nowo sysytem bo mialem pare błędów po aktualizacji systemu.I tak zainstalowałem na nowo najnowsze sterowniki dźwiękówki grafiki itd,posiadam wbudowany już service pack 1,gdy miałem 2 zaisntalowana to nie było różnicy dalej nie działały te gry.Próbowałem ze zgodnosciami wszelkie mozliwe konfiguracje i dalej to samo.Kolega ma też windows xp professional z sp1 i mu wszystko działa jak należy pomimo że zadnych uaktualnień nie ściagal.

petersz
-
-

Postautor: petersz » 24 lip 2006, o 13:13

Hmmm... Dziwna sytuacja. Narazie nie przychodzi mi nic innego do głowy, prócz tego, iż te nowe sterowniki zawierają błąd. Spróbuj zainstalować starszą wersję i odpowiedniego DirectX'a. Miałem taki właśnie przypadek (GeForce'a 2 MX400), że na NFS 4, chodził mi na sterownikach do serii bodajże 30.***, potem już ni huhu...

Pozdr.

akaix
-
-

Postautor: akaix » 24 lip 2006, o 13:43

hmm spróbuje ale już mialem catalyst 5.8 i też nic.Zapomniałem napisac że mam dokładnie saphire radeon 9550 128/128.Nie wiem moze wersja systemu jest nie taka?By musiał spróbować inny system zainstalować tylko go musze najpierw pożyczyć.Jak się uda to wkrótce napisze czy to cos dało.Narazie sciagam kilka wersji sterowników omega tak zeby je wszystkie wypróbować.Pozdrawiam.

[ Dodano: 24-07-2006, 14:17 ]
Nistety i to nie pomogło,no nic spróbuje skombinować nowy system to powinno pomóc.Pozdrawiam.

[ Dodano: 24-07-2006, 22:22 ]
Witam ponownie.No niestety instalacja innego systemu nic nie dała,juz nie wiem co to moze być,jedynie dodam ze pliki instaluje na partcje d która jest skompresowana a system plików to NTFS tak samo jak partycja z systemem(ale ona nie jest skompresowana).Nie wiem juz komplentnie dlaczego te gry nie chcą działać,a u innych napewno działają.

Awatar użytkownika
mulkey
-
-

Postautor: mulkey » 25 lip 2006, o 07:39

hmm nie mam XP ale mialem wlacz gre jak wylaczy wejdz do panelu sterowania i narzedzia administracyjne i tam jest system i lista bledow otworz i wklej jego tresc

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 25 lip 2006, o 08:53

A najlepiej to odinstaluj kartę graficzną, wywal ten folder w którym siedzą stery do niej.
Idź do kolegi, zapytaj czy nie pożyczy Ci na chwile grafiki ze sterownikami które on posiada.
Wsadź do kompa, zainstaluj stery i zobacz czy idzie.
I tak jak mulkey napisał, wejdź w panel sterowania i narzędzia administracyjne > podgląd zdarzeń >aplikacje i system.

Zanim wyciągniesz kartę graficzną i odinstalujesz zstery to sprawdż jeszcze to co napisałem nizej.

Sprawdź czy DirectX dobrze się wgrał przez wpisanie w "uruchom" polecenia dxdiag
W oknie dxdiag wejdź w zakładkę Ekran i zobacz czy w Funkcje DirectX są powłączane przyśpieszenia.
Jeśli nie, to włącz.

Jeśli nie bedzie działało, to postaw tą grafikę.

P.S. Żeby formata robić pod względem niedziałających gier, to już lekka przesada...

akaix
-
-

Postautor: akaix » 25 lip 2006, o 10:47

WItam i dziękuję za rade zaraz ja wypróbuje,a formata robiłem bo ogólnie już miałem pare powaznych błędów po aktualizacji systemu przez które mi się pc wieszał:)Pozdrawiam.

[ Dodano: 25-07-2006, 10:55 ]
Więc tak,dałem podgląd zdarzeń i pisze mi cos takeigo:"Aplikacja D:\Program Files\Aspyr Media, Inc\True Crime® New York City\True Crime New York City.exe wygenerowała błąd aplikacji. Błąd wystąpił na 07/25/2006 @ 11:51:40.630. Wygenerowany wyjątek to c000001d pod adresem 006BCFA0 (True Crime New York City)".Dxdiag nic nie wykazal wszystko jest włączone,działa prawidłowo żadnych błędów,testowałem wszystkie mozliwe opcje (direct draw itp.)i wszystko jest ok.Dodam że na mojej płycie głównej jest port AGP 4x ale to chyba nie ma zadnego znaczenia.A o grafike to chyba dopiero jutro kumpel m iporzyczy to sprawdza (ona ma gf 5200fx 128mb 64 bit,a działa wszystko ok u niego)Pozdr.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 25 lip 2006, o 14:33

W takim razie podstaw tą grafikę jutro i napisz o efektach.

P.S "Dzizus"... jak można kupić grafikę 128MB i 64Bity... naciągacze.

akaix
-
-

Postautor: akaix » 25 lip 2006, o 17:13

heh nie wiem ale napewno z takimi specyfikacjami ma jakaś tam promocja na allegro była i dał za nia 90 zł za nówke a najbardziej rozbija mnie to ze ma słabszy pc odemnie a mu wszystkie gry działąją i właśnie dlatego tak mi zalezy na rozwikłaniu tego problemu w tej sprawie.Niestety dopiero po jutrze mi ja pożyczy spory kawałek odemnie mieszka wiec sie opóźni ale jak sprawdze to odp.Pozdrawiam.

[ Dodano: 28-07-2006, 10:27 ]
WItam ponownie.No i jak sie tego spodziewałem pożyczyłem grafike sterowniki najnowsze i starsze też no idalej to samo bez zmian.Moze to wada dysku (ponieważ troche błędów zawera ale nie wielkich)moze powodać to ze nie które gry nie odpalają?Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
mulkey
-
-

Postautor: mulkey » 30 lip 2006, o 12:05

moze wersja DirectX jest niekompatybilna z Pc ja tez mialem podobnie mialem directX 9 a moj sprzet obsluguje max 8 i potem sie wiesza games i potem insstall win i direct odpowiedni przywraca radosc z grania :)

Awatar użytkownika
PICIA
-
-
Kontaktowanie:

re

Postautor: PICIA » 30 lip 2006, o 16:46

ja sądze że płyta się nie wyrabia ECS k7s5a

akaix
-
-

Postautor: akaix » 30 lip 2006, o 22:31

Witam ponownie,możliwe że płyta główna,ale moim podejrzeniem jest dysk z błedami nie długo zmieniam go i sie okaże czy się cos zminiło oczywiscie napisze.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 1 sie 2006, o 09:14

Nie, no płyta z prockiem 1Ghz powinna odpalić te gry, pewnie mieści się w minimalnych wymaganiach jakiejś gry.

Jeśli podstawiłeś kartę graficzną i nadal ten sam problem, to pewnie masz zajechany system.

A co to za błędy masz?

akaix
-
-

Postautor: akaix » 2 sie 2006, o 19:31

Że z systemem cos nie tak to wątpie bo nie dawno go instalowałem a problem z dyskiem mam dosc powazny tj.ma on 20 gB z czego z 15 gB moge korzystać bo ja chce z tych 5gB korzystac to podczas np.kopiowania wyskauje bład ze "opóźniony zapis nie powiódł się,przyczyna moze być awaria sprzętu komputerowego"po za tym mam właczony S.M.A.R.T. i po właczeniu komputera wyskakuje mi ze nei zdał próby,programem HDtune sprawdzam sprawnosć tego dysku i nei zdaje testu a minowicie pisze" failed reallocadet sector count".Po za tym częstyo mi się wyłącza i włacza ten dysk podczas gdy system pracuje i przez to czasami mi ise wszystko zawiesza,ale dawno juz podobno z nim były problemy(kupiłem go uzywanego)tak wiec podejrzewam ze to przez neigo wszystko nawet systemu sie nie da na niego zainstalowac.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 3 sie 2006, o 09:16

Spróbuj podreperować go programem HDD Regenerator może uda Ci się uratować kilka bad sector.
Ściągnij też program HHD Life Pro i zobacz ile % zostało tego dysku.
Pozdr.

akaix
-
-

Postautor: akaix » 3 sie 2006, o 19:07

Witam.Narazie tylko sprawdziłem dysk programem hdd health bo nigdzie nie mogę znaleść tego hdd life i pisze mi tam :prediction's precision - 25%(w zakładce health).Model dysku to:maxtor 2B020H1.A z odzyskwianeim sektorów spróbuje za jaiś czas poniewaz nei mam nagrywarki a fdd mi sie zepsuło:/ i musze pożyczyc agrywarke.Jak juz będzie po to dam znac pozdrawiam.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 3 sie 2006, o 20:13

Witam.Narazie tylko sprawdziłem dysk programem hdd health bo nigdzie nie mogę znaleść tego hdd life i pisze mi tam :prediction's precision - 25%(w zakładce health).Model dysku to:maxtor 2B020H1.A z odzyskwianeim sektorów spróbuje za jaiś czas poniewaz nei mam nagrywarki a fdd mi sie zepsuło:/ i musze pożyczyc agrywarke.Jak juz będzie po to dam znac pozdrawiam.
http://www.hddlife.com/

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”