Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięBluetooth otwierający zamek centralny w samochodzie
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Zastanawialem sie czy nie daloby sie przerobic cantralnego zamka w samochodzie tak aby otwieral sie za pomoca telefonu komorkowego. Jezeli ktosma pojecie jak to zrobic prosze o pomoc.
A niby dlaczego BT jest takie niebezpieczne? Uważam, że to całkiem niezły pomysł. Jednym z problemów jest oprogramowanie telefonu np. w javie można by się dobrać do BT. Ale trzeba by mieć SDK takiego telefonu.... Z drugiej strony można by w samochodzie umieścić odbiornik BT skonfigurowany jako file transfer. Wtedy po połączeniu z telefonu wysyłamy powiedzmy jakiś obrazek. Procesor w samochodzie go rozpoznaje i otwiera... To może być nawet dość proste.
BT ma 0 bespieczenstwo wlamanie sie do pseudolowych kanalow w BT zajmoje laptopowi oko 2 min .... poco to komu ? opis jak co i kiedy z BT byl w jednym ze starych numerow hackin9A niby dlaczego BT jest takie niebezpieczne? Uważam, że to całkiem niezły pomysł. Jednym z problemów jest oprogramowanie telefonu np. w javie można by się dobrać do BT. Ale trzeba by mieć SDK takiego telefonu.... Z drugiej strony można by w samochodzie umieścić odbiornik BT skonfigurowany jako file transfer. Wtedy po połączeniu z telefonu wysyłamy powiedzmy jakiś obrazek. Procesor w samochodzie go rozpoznaje i otwiera... To może być nawet dość proste.
Co do bezpieczenstwa:
System ma byc zainstalowany w vw golfie 1 z 83 r wienc mysle ze i tak nikt go ukrasc chcial nie bedzie a poza tym jak ktos spojzy na samochod to z kad bedzie wiedzial ze ten akurat samochod to otwiera sie z tel komorkowego i w jaki sposob robi to telefon musial by uganiac sie za mna z laptopem ... nie to za trodne zeby ukrasc takiego golfa
[ Dodano: 24-07-2006, 09:22 ]
Przedstawie moze dokladniej co chce zeby mi w samochodzie dzialalo:
chce zeby po odblokowaniu telefonu nokia 6280 i wcisnieciu jakiegos guzika skrutu, telefon przesylal sygnal do samochodu (nie mam pojecia za pomoca czego to zrobic bluetooth, irda (chyba za mala odleglosc)) a gdy samochod odbierze ten sygnal automatycznie otwiera drzwi oraz włączał komputer pc umieszczony np w bagazniku. Drzwi otwieraja sie za pomoca zestawu z allegro LINK DO ZESTAWU ale nie mam pojecia jak to wykonac
System ma byc zainstalowany w vw golfie 1 z 83 r wienc mysle ze i tak nikt go ukrasc chcial nie bedzie a poza tym jak ktos spojzy na samochod to z kad bedzie wiedzial ze ten akurat samochod to otwiera sie z tel komorkowego i w jaki sposob robi to telefon musial by uganiac sie za mna z laptopem ... nie to za trodne zeby ukrasc takiego golfa
[ Dodano: 24-07-2006, 09:22 ]
Przedstawie moze dokladniej co chce zeby mi w samochodzie dzialalo:
chce zeby po odblokowaniu telefonu nokia 6280 i wcisnieciu jakiegos guzika skrutu, telefon przesylal sygnal do samochodu (nie mam pojecia za pomoca czego to zrobic bluetooth, irda (chyba za mala odleglosc)) a gdy samochod odbierze ten sygnal automatycznie otwiera drzwi oraz włączał komputer pc umieszczony np w bagazniku. Drzwi otwieraja sie za pomoca zestawu z allegro LINK DO ZESTAWU ale nie mam pojecia jak to wykonac
http://www.idg.pl/news/96683.html
no widzisz, spóźniłeś się z pomysłem
no widzisz, spóźniłeś się z pomysłem