Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Multisim i mostek Gretz'a

bkgazda
-
-
Multisim i mostek Gretz'a

Postautor: bkgazda » 16 lip 2006, o 23:32

Witam wszystkich grupowiczów!
Mam mały problem w związku z tym zwracam się o pomoc i porade do fachowców:
Od niedawna symuluje w programie WORKBENCH 8 - MULTISIM takie tam proste rzeczy i trafiłem na zagadkę. Prubuję zasymulować działanie Mostka Gretz'a a efekty chcę oglądnąć na oscyloskopie. Niestety obraz na oscyloskopie nie zgadza się z rzeczywistością. Sonde oscyloskopu podpinam do obciążenia jakim jest rezystor. Wykorzystuje diody 1N4007. Prosiłbym o informacje w tej sprawie dlaczego tak się dzieję a może coś źle robię. Wszystkie uwagi będę "na wagę złota". Mogę wysłać też projekt tego qausi prostownika. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Re: Multisim i mostek Gretz'a

Postautor: pajaczek » 17 lip 2006, o 15:48

Niestety obraz na oscyloskopie nie zgadza się z rzeczywistością. Sonde oscyloskopu podpinam do obciążenia jakim jest rezystor. Wykorzystuje diody 1N4007. Prosiłbym o informacje w tej sprawie dlaczego tak się dzieję a może coś źle robię.
Hmm... A jaka jest ta "rzeczywistosc" ?? Jaki obraz uzyskujesz, a jakiego sie spodziewasz ??

bkgazda
-
-

Coś takiego mi się pojawia....

Postautor: bkgazda » 17 lip 2006, o 22:38

Coś takiego mi się pojawia....
Załączniki
Untitled-1.jpg

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 17 lip 2006, o 23:31

A przenies punkt GND ukladu na drugi zacisk rezystora obciazenia i ponow symulacje.

Albo inaczej, podlacz pod ten zacisk wyprowadzenie 'G' oscyloskopu.

Franek
-
-

Postautor: Franek » 18 lip 2006, o 08:30

A gdzie podłączasz drugi przewód oscyloskopu? Jesłi tam gdzie masz symbol "masy" (pod źródłem zsilania 1000Hz), to oscylogram jest prawidłowy. Jeśli chcesz obserwować to co jest na rezystorze to musisz ten przewód podłączyć do drugiej końcówki rezystora (tej z dołu) i przebieg będzie inny.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 18 lip 2006, o 09:59

Franek:

No wlasnie chcialem zeby Bkgazda sam do tego doszedl, po wykonaniu podanych przezemnie krokow.

bkgazda
-
-

Wielkie dzięki

Postautor: bkgazda » 18 lip 2006, o 21:26

Wielkie dzięki, o taką podpowiedź mi chodziło. Źle podłączałem uziemienie oscyloskopu. Teraz jest ok. Pozdrawiam

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”