Projektuję płytkę do tego wzmacniacza w Protelu 99SE (z SP6) i mam parę pytań:
a) gdy wrzucę elementy na obok płytki to zamiast "designator" i "type" mam takie prostokąciki i dopiero kiedy odpowiednio powiększę obraz, to pojawiają się napisy. Czy u Was też się tak dziwnie dzieje? Da się to jakoś wyłączyć, żeby zawsze pokazywało napisy?
b) planuję zrobić obwód masy jako szerokie paski miedzi w okół płytki (dobry to pomysł?) i nie wiem jak to wykonać. Jak to narysować i potem połączyć autorouterem?
c) czy to w ogóle jest sens projektować płytkę do wzmacniacza lampowego?
Na pewno z czasem pojawią się kolejne pytania, ale narazie proszę o w miarę dokładną odpowiedź na powyższe...
Pozdr.
P.S.
Co ile milsów są rozmieszczane otworki np. na płytkach uniwersalnych?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProjektowanie płytki do wzmaka lampowego...
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
ad a) jest to normalne, przy małej skali są prostokąciki bo tekst byłby tak drobny że nieczytelny. Ja z reguły wyrzucam te komentarze bo tylko zaśmiecają obraz płytki (aby to zrobić trzeba kliknąć dany podzespół, pojawia się małe okienko COMPONENT, i pola DESIGNATOR i TYPE trzeba wykasować).
ad b) często robię taką masę dookoła płytki. Najprościej za pomocą "PLACE FILL" (lub ikonka typu żółty kwadracik).
Proste płytki robi się "na piechotę", bez użycia autorutera Autoruter używa się gdy projekt jest skomplikowany , np. płytka wielowarstwowa z bardzo dużą ilością podzespołów i połączeń między nimi.
ad ps) zazwyczaj co 2,54mm czyli 100mils.
ad b) często robię taką masę dookoła płytki. Najprościej za pomocą "PLACE FILL" (lub ikonka typu żółty kwadracik).
Proste płytki robi się "na piechotę", bez użycia autorutera Autoruter używa się gdy projekt jest skomplikowany , np. płytka wielowarstwowa z bardzo dużą ilością podzespołów i połączeń między nimi.
ad ps) zazwyczaj co 2,54mm czyli 100mils.
Dzięki Franku! Co do ukrywania tych napisów, to ja używam opcji "hidden" (ukryj) i wg mnie to lepsza metoda, bo można odrazu wszystko ukryć.
OK, spróbuję zrobić tak tę masę. Co do poziomu skomplikowania płytki to... mam na niej niecałe 100 elementów i w sumie to nie wiem, czy dam radę ręcznie ustawić wszystko.
Pozdr.
OK, spróbuję zrobić tak tę masę. Co do poziomu skomplikowania płytki to... mam na niej niecałe 100 elementów i w sumie to nie wiem, czy dam radę ręcznie ustawić wszystko.
Pozdr.