Witam!
Ostatnio kupiłem sobie kontroler PCI-USB 2.0 produkcji VIA na chipsecie VT6212 i otóż zrodził się problem, a mianowicie maksymalna prędkość osiągana na USB nie przekracza 1,5MB/s (przy kopiowaniu plików na pendrive), to już mój stary USB 1.1 wyciągał 900kB/s. Zainstalowałem najnowszy sterownik ściągnięty ze strony VIA ale dalej to samo. Wydaje mi się że USB 2.0 potrafi nieco więcej. Dodam że na innych komputerach z USB 2.0 prędkość transferu na ten sam pendrive dochodzi do 8MB/s. Czy ktoś spoktał się z takim problemem ??? (komputer to PIII, WinXP Prof SP2).
Pozdrawiam!
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKontroler PCI-USB 2.0 VIA
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Jaka wersja USB 2 ??
Widzisz, z USB 2.0 nie jest tak rozowo, i jesli to jest wersja Full Speed, to jest to niestety wszystko co z niego wyciagniesz (12Mbit/s). Ale Hi potrafi znacznie wiecej (do 480Mbit/s), co daje np. wiecej niz podstawowy FireWire (Ieee1394), dla ktorego to mial byc w zalozeniu konkurencja.
A te 8MB/s to pewnie juz max PenDrive skolei
Widzisz, z USB 2.0 nie jest tak rozowo, i jesli to jest wersja Full Speed, to jest to niestety wszystko co z niego wyciagniesz (12Mbit/s). Ale Hi potrafi znacznie wiecej (do 480Mbit/s), co daje np. wiecej niz podstawowy FireWire (Ieee1394), dla ktorego to mial byc w zalozeniu konkurencja.
A te 8MB/s to pewnie juz max PenDrive skolei