Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Dowijanie zwojów...

petersz
-
-
Dowijanie zwojów...

Postautor: petersz » 18 cze 2006, o 11:14

Otóż jest taka sprawa, że do zasilania wzmacniacza potrzebny jest transtormatr 2 x 12V, a dysponuję trafem 2 x 9V. Średnica drutu w moim trafie wynosi 1mm i problem leży w tym, że tam nie ma wystarczająco miejsca, aby zmieścić parenaście zwojów z obu stron. Czy mógłbym zastosować cieńszy drut, czy nie ma już ratunku?

Pozdr.

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 18 cze 2006, o 13:43

Możesz, ale musisz pamiętać, że prąd maksymalny będzie mniejszy. Jeśli po przewinięciu wycianiesz z trafa taki sam prąd jak z tego 9Voltowego - trafo nagrzeje się i prawdopodobnie spali.

Prąd max ja liczę zawsze z prostego wzoru(jest to wzór dla wartości przybliżonych):

I[mA] = d^2[mm]/0,49

d - średnica drutu, I - prąd.

petersz
-
-

Postautor: petersz » 18 cze 2006, o 15:01

Sova, dzięki! Spróbuję wykombinować jakiś drucik między .8 a .5 mm, myślę, że powinno się zmieścić. A jak to będzie w przypadku wzmacniacza gitarowego z końcówką na TDA7294? Trafo ma bodajże 50VA, to czy ten układ może starać się pobrać za dużo prądu i spalić transformator? Jak to będzie? (wybaczcie, ale z teorii jestem kompletnie zielony)

Pozdr.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 18 cze 2006, o 15:20

Ty chcesz tym trafem zasilać TDA7294? Jak tak, to zapomnij do dużej mocy wyj. nawet nie wiem czy to dobrze ruszy... :(

petersz
-
-

Postautor: petersz » 18 cze 2006, o 15:39

W sumie, to nie zależy mi na mocy, chcę tylko uruchomić wzmacniacz :). Do tego chyba starczy?

Pozdr.

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 18 cze 2006, o 16:38

Proponuję Ci przeczytać mój artykuł EP 4/2006 o domowym wzmacniaczu gitarowym. Trafo sieciowy jaki zastosowałem w tym wzmacniaczu to toroid o mocy 200Wat. Sama końcówka mocy nie pobierze tak dużo, ale potrzebny jest zapas mocy. Jeśli trafo będzie za małe - tak jak ja podłączałem 40W 2x28V jak dobrze pamiętam, słyszałem przesterowanie - bo końcówka nie była w stanie utworzyć odpowiedniej amplitudy na wyjściu, przez co obcinała sygnał wyjściowy.

Jeśli jesteś w stanie nawijać sobie transformatory(a jeśli nie to zerknij na moją nawijakrę w dziale DIY) to co Ci szkodzi spróbować, może będzie ok. Pamiętaj, że jesli grasz z większą mocą to i większą moc potrzebujesz pobrać z sieci, ale jeśli starczy Ci granie z moca 20Wat RMS to może i 50Wat starczy.

Zapas mocy dajesz aby zabezpieczyć trafo przed przeciążeniem - czyli właśnie zbyt dużym prądem. Także dzięki temu, jak i kondensatorom elektrolitycznym w zasilaczu uzystkujesz sztywność zasilacza, czyli niezależność napięcia od pobieranego prądu(oczywiście idealne źródła napięciowe jak i prądowe istnieją tylko w teorii).

Możesz dać 50Watowe trafo i zabezpieczyć układ TDA7294 w inny sposób. Układ ten, jak większość układów scalonych wyczulony będzie na 775mVpp(sygnał wyjściowy z przedwzmacniacza). Przy takim sygnale osiągniesz max moc, ale jesli sygnał wychodzący z wzmacniacza będzie miał 50mV to moc nie będzie już maksymalna. Poprostu można zrobić dzielnik napięcia, który bedzie tłumił sygnał powstały w przedwzmacniaczu, po to, aby na końcówkę mocy nigdy nie wpadł sygnał, który wysteruję ją całkowicie.

Co do mocy tego trafa Michał to podniesie się, jak mówie 40Wat mi starczyło. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. petersz - rozumiem, że te trafo ma dwa uzwojenia - TDA7294 potrzebuje zasilania symetrycznego - inaczej uszkodzisz kostkę!!

petersz
-
-

Postautor: petersz » 18 cze 2006, o 18:26

petersz - rozumiem, że te trafo ma dwa uzwojenia - TDA7294 potrzebuje zasilania symetrycznego - inaczej uszkodzisz kostkę!!
Tak, tak - to trafo ma dwa uzwojenia, więc chyba jest OK :) A właśnie - czy poszedłby wzmacniacz gdybym dał te 2x9V? Czy mogłoby to spowodować przesterowywanie, spadek mocy, nie działanie?

BTW. Jakie jest minimalne zasilanie kostek TL071? Patrzyłem w notkach, ale jakoś nie mogłem tego znaleść :uhoh:

Pozdr.

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 18 cze 2006, o 21:34

Proponuję Ci przeczytać mój artykuł EP 4/2006 o domowym wzmacniaczu gitarowym. Trafo sieciowy jaki zastosowałem w tym wzmacniaczu to toroid o mocy 200Wat.
Witam! Można to w sieci gdzieś znaleźć, bo na kiosk to chyba już za późno!
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 18 cze 2006, o 22:20

petersz - rozumiem, że te trafo ma dwa uzwojenia - TDA7294 potrzebuje zasilania symetrycznego - inaczej uszkodzisz kostkę!!
Tak, tak - to trafo ma dwa uzwojenia, więc chyba jest OK :) A właśnie - czy poszedłby wzmacniacz gdybym dał te 2x9V? Czy mogłoby to spowodować przesterowywanie, spadek mocy, nie działanie?

BTW. Jakie jest minimalne zasilanie kostek TL071? Patrzyłem w notkach, ale jakoś nie mogłem tego znaleść :uhoh:

Pozdr.
No na uruchomienie powinien wystarczyć, to fakt :)

A jak chcesz to lepieju kup TDA2030 i masz w sumie (prawie) idealny zasilacz do tego.

Co do zasilania TL071, chyba jednak nie czytałeś tej noty aplikacyjnej, bo w każdej jednej jest na 100% podane napiecie zasilania - od tego one wląśnie są, takie info. to podstawa. :)

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 19 cze 2006, o 09:43

:arrow: janek11389 - myślę, że za jakiś czas może być w archiwum EP, narazie chyba za wsześnie, choć trzeba sprawdzić.(numer kwietniowy i druga część w majowym).

A jesli nie ma podanego minimalnego to zrób tylko tak, aby amplituda sygnału wychodzącego nie przekraczała napięć zasilania, bo wtedy się właśnie sygnał przesteruje.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”