Mam taki problem. Chcę zrobić w Delphi prosty rejestrator przedstawiający wyniki pewnych pomiarów w postaci graficznej (max. 100 pomiarów na sekundę). Chcialbym aby cały wykres przesuwał się w lewo po każdym pomiarze, tzn. po każdym pomiarze skok całego wykresu w lewo o 1 pixel, wynik ostatniego pomiaru pojawia się po prawej stronie wykresu, zaś "najstarszy" pomiar z lewej strony wykresu znika. Czy ktoś zna sposób na takiego scrolla (lub namiary w internecie) ???
Pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięScroll grafiki w Delphi
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam!
Najlepiej zastosować gotowy komponent do tego celu. Polecam zestaw komponentów o nazwie Varian Workshop. Tam znajduje się komponent o nazwie VrScope, jego działanie zamieściłem w załączniku. Można go dowolnie konfigurować, ponadto do większości komponentów są przykładowe aplikacje wraz z kodem źródłowym tak więc łatwo jest je wykorzystywać. Nie pamiętam gdzie znalazłem ten pakiet ale jak kogoś interesuje mogę podesłać.
Pozdrawiam!
Najlepiej zastosować gotowy komponent do tego celu. Polecam zestaw komponentów o nazwie Varian Workshop. Tam znajduje się komponent o nazwie VrScope, jego działanie zamieściłem w załączniku. Można go dowolnie konfigurować, ponadto do większości komponentów są przykładowe aplikacje wraz z kodem źródłowym tak więc łatwo jest je wykorzystywać. Nie pamiętam gdzie znalazłem ten pakiet ale jak kogoś interesuje mogę podesłać.
Pozdrawiam!
- Załączniki
-
- scope.rar
- Demo komponentu VrScope
- (218.87KiB)Pobrany 144 razy